Međunarodni dan poezije: Probudite pjesnika u sebi u trenutku kada stihovi vrijede više od novca

Svi smo mi pjesnici u duši i negdje u prošlosti skrivamo ispisane stihove koji su nastali u trenucima naših najfinijih emocija

 

Međunarodni dan poezije obilježava se već tradicionalno 21. ožujka, na prvi dan proljeća, u više od 70 zemalja svijeta, i to na najljepši mogući način – stihovima i poezijom.

Prilika je to da s dragim ljudima dođete u odabrane Julius Meinl caffe barove i napišite stihove na razglednicama kako biste nekome uljepšali dan, ali i izvukli kreativnost iz sebe, te da izražavajući osjećaje uz kavu ili čaj platite svoj napitak. Na taj način postajete dio globalnog projekta Platite kavu stihom Julius Meinl brenda, #PayWithAPoem #PoetryForChange, koji pomoću poezije, emocija i pisanih riječi pokušava promijeniti svijet i učiniti ga ljepšim i boljim mjestom za život, makar i na trenutak. Razglednice sakupljene u kafićima poslat će se onima kojima je najpotrebnija topla riječ, napisana iskreno i od srca.

Popis odabranih Julius Meinl kafića možete pogledati na linku www.meinlcoffee.com/hr.

Svrha obilježavanja Međunarodnog dana poezije je promicanje pisanja, čitanja, objavljivanja i poučavanja poezije u cijelome svijetu.

"Pisana riječ stoljećima bila je jedan od najčešćih načina komunikacije. Njima su započinjale i završavale fatalne ljubavi, iskazivali su se najdublji osjećaji i misli, razmišljanja i emocije. Danas, zahvaljujući napretku moderne tehnologije, posebice Internetu, rukom pisana pisma i pjesme postala su tek nostalgični podsjetnici na neka prošla, minula i romantičnija vremena“, prenio je Večernji list.

Svi smo mi pjesnici u duši i negdje u prošlosti skrivamo ispisane stihove koji su nastali u trenucima naših najfinijih emocija: neuzvraćene ljubavi, slavlja novog života ili boemske sjete uz prozor po kojem je kapkala jesenja kiša.

Ove godine svi ti pjesnici imaju priliku iskazati svoje najiskrenije emocije kroz stihove koje mogu napisati i poslati dragim osobama putem Julius Meinl razglednica koje će se nalaziti u 100 poštanskih ureda diljem Hrvatske. Ovu hvalevrijednu akciju podržala je i Hrvatska pošta, koja je u suradnji s kompanijom Julius Meinl izdala komercijalnu marku, za čiji je izgled zaslužna grafička dizajnerica Ivona Đogić Đurić. Marka će isključivo na Međunarodni dan poezije, 21. ožujka, zajedno s Julius Meinl razglednicom biti besplatna.

"Rukom ispisane riječi zaista posjeduju neku posebnu čaroliju i vrijednost, a kako bi se potakla ta zaboravljena vještina, Julius Meinl, brend koji inspirira pjesnike još od 1862., već četvrtu godinu zaredom provodi projekt Platite kavu stihom, u kojem je novac zamijenjen vrednijom valutom – osjećajima izraženima kroz stihove. Tako će se u odabranim kafićima diljem Hrvatske, na Međunarodni dan poezije, kava moći platiti stihom ispisanim na Julius Meinl razglednici, koja će također biti dostupna i u kafićima. Razglednice sakupljene u kafićima potom se šalju onima kojima je topla riječ, napisana od srca, najpotrebnija“, piše na internetskom portalu Večernjeg lista.

Društvene mreže ovom prilikom postaju zatrpane poznatim stihovima pjesničkih instagramskih senzacija R. M. Drakea, Cleo Wadea, Atticusa i drugih, čije su glavne teme stihova ljubav, simpatija, nostalgija, melankolija, buđenje nade.

Međutim, iako živimo u digitalno doba, kao i u doba komunikacija putem društvenih mreža, ništa ne može zamijeniti rukom ispisane riječi dragih i voljenih osoba, koje imaju posebnu vrijednost i draž u svakodnevnom životu.

Julius Meinl jedna je od najpoznatijih kompanija zaslužnih za popularnost kave diljem svijeta. Više od 150 godina, točnije rečeno od 1862. godine, ambasador je čuvene kulture Bečke kavane i predstavlja pravi sinonim za tradiciju, iskustvo i proizvode vrhunske kvalitete. Danas se nalazi među top tri brenda kave u više od 40 zemalja, a njihove proizvode danas poslužuju caffe barovi, restorani i razni drugi objekti u više od 70 zemalja. Uspjeh kompanije temelji se na tradicionalnim vrijednostima, pet generacija stručnosti, visokokvalitetnim proizvodima i besprijekornoj usluzi.

U studenom 2011. godine kultura Bečke kavane i službeno je uvrštena u UNESCO-ov Nacionalni registar nematerijalne kulturne baštine. Prema izvještaju UNESCO-a: tipično za Bečke kavane su mramorni stolovi, na kojima se poslužuje kava, Thonet stolci, kutije, držači za novine i detalji dizajna interijera u stilu historicizma. Kavane su mjesto gdje se koristi vrijeme i prostor, ali samo je kava na računu.

"Svi smo mi različiti. Imamo različite poslove i navike. Živimo na različitim dijelovima svijeta. Ali iako pričamo različitim jezicima, duboko u nama je snažan glas koji se nikada krivo ne razumije. To je glas osjećaja. Jer svi smo mi pjesnici u srcu. Na Međunarodni dan poezije, dođite u odabrane Julus Meinl caffe barove i napišite stihove kako biste nekome uljepšali dan! Učinimo dan boljim. Učinimo svaki dan boljim. Izrazite svoje osjećaje uz kavu ili čaj na našim razglednicama i tako platite svoj napitak. Budite dio ovog globalnog projekta koji traje več četvrtu godinu za redom. Pridružite nam se 21. ožujka. Naručite kavu ili čaj. Inspirirajte se. Platite kavu stihom“, piše na internetskim stranicama brenda Julius Meinl.

Klaudija Klanjčić