Novi program klaunova doktora za djecu s poteškoćama u razvoju

Karavan Orkestar interaktivna je glazbena predstava klaunova doktora kreirana za djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Predstava je bazirana na osjetilima, zvuku, dodiru i susretu, a provodi ju troje klaunova doktora

 

CRVENI NOSOVI klaunovi doktori predstavili su novi program za djecu s teškoćama u razvoju, Karavan Orkestar. Program je predstavljen u Centru za rehabilitaciju Zagreb – podružnica Sloboština. Programom Karavan Orkestra, CRVENI NOSOVI šire svoju misiju donošenja radosti i to djeci i mladima s teškoćama u razvoju u centrima za rehabilitaciju te centrima za odgoj i obrazovanje.

Na predstavljanju su o projektu govorili, Zoran Vukić, umjetnički direktor i osnivač CRVENIH NOSOVA klaunova doktora; Ružica Stipčić ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb; Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativna Europa, Ministarstvo kulture i Romana Galić, zamjenica pročelnice gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Karavan Orkestar interaktivna je glazbena predstava klaunova doktora kreirana za djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Predstava je bazirana na osjetilima, zvuku, dodiru i susretu, a provodi ju troje klaunova doktora. Zoran Vukić, umjetnički direktor i osnivač CRVENIH NOSOVA klaunova doktora naglasio je:

"Karavan Orkestrom širimo svoju misiju donošenja smijeha i na centre za odgoj i obrazovanje te centre za rehabilitaciju. Predstavom Karavan Orkestar djeca s teškoćama u razvoju imaju mogućnost sudjelovati u kulturnim aktivnostima iz kojih su u svakodnevnom životu isključeni. Posebnost ovog programa je što svakom djetetu ostavlja vrijeme za reakciju. Često je upravo to ono što nam nedostaje da bismo razumjeli djecu s poteškoćama. Klaunovi doktori djeci daju prostor i vrijeme da budu ono što jesu. Usporavaju se i prilagođavaju njihovom ritmu. Kako bi mogli provoditi ovaj program klaunovi doktori su morali proći posebnu edukaciju za izvođenje interaktivne predstave za djecu s teškoćama u razvoju."

Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativna Europa, Ministarstvo kulture objasnila je koji je kulturni značaj programa CRVENIH NOSOVA kako za djecu u bolnicama, tako za djecu s teškoćama u razvoju: "Od velike je važnosti povezati sve sudionike društva u cilju stvaranja što boljeg životnog okruženja. Kreativne aktivnosti mogu pozitivno utjecati na mentalno i fizičko zdravlje pojedinca, posebno djece i mladih. CRVENI NOSOVI su dokazali snagu rehabilitacijske uloge kulture te ukazali na snagu povezivanja različitih sektora, te im želimo uspjeha u daljnjem radu".

Specijaliziranu edukaciju klaunovima doktorima za izvedbu ovog programa održao je Christophe Dumalin, učitelj koji posjećuje djecu u zdravstvenim i socijalnim ustanovama već 18 godina u Beču u međunarodnoj partnerskoj organizaciji.

 

Izvor: Roditelji.hr