Nova studija: Mali mozak znatno je složeniji nego se ranije mislilo

Ovo otkriće je "veliki odmak od trenutnog razumijevanja tih neurona, a može preokrenuti gotovo pet desetljeća dosadašnjih razmišljanja

 

Postoji još puno toga što ne znamo o jednoj od najsloženijih struktura u poznatom nam svemiru ­– našem mozgu. No, sada se čini da bi čak i ono što smo mislili da znamo, moglo biti pogrešno. Istraživači su otkrili da područje mozga za koje se mislio da uglavnom regulira naše mišiće, u stvari, možda radi i nešto sasvim drugo. U posljednjih nekoliko godina došlo je do određenih naznaka da ova regija, koju zovemo mali mozak, obavlja i druge funkcije. Studija, objavljena u časopisu Nature, naizgled potvrđuje takve teorije.

Istraživači sa sveučilišta Stanford otkrili su da su stanice malog mozga, naizgled, uključene u više od samog funkcioniranja naših mišića. Znanstvenici su zapravo istraživali motoričku kontrolu kod miševa, kada su primijetili da su stanice malog mozga reagirale kada su glodavci očekivali nagradu.

Struktura malog mozga, odnosno, cerebeluma, djelomično je bila razlog zašto ova regija nije ispitivana koliko i veliki mozak. Iako je odgovoran za samo oko 10 posto volumena mozga, cerebelum sadrži i do 80 posto neurona, zbog čega je mali mozak nevjerojatno gusto tkivo, a to znači da uobičajene tehnike koje se koriste kako bi istražili mozak i aktivnost njegovih stanica ne funkcioniraju posebno dobro.

"S obzirom da veliki dio neurona živi u malom mozgu, postojao je relativno mali napredak u integriranju malog mozga u širu sliku o tome kako mozak rješava zadatke, a veliki dio te nepovezanosti je pretpostavka da mali mozak može biti uključen samo u motoričke zadatke“, objašnjava koautor studije Mark Wagner u priopćenju, a prenosi iflscience.com.

Ovo otkriće je "veliki odmak od trenutnog razumijevanja tih neurona”, pišu autori, a može preokrenuti gotovo pet desetljeća dosadašnjih razmišljanja. Što točno rade i dalje ostaje upitno, ali ostaje za nadati se da bi ovo najnovije istraživanje moglo potaknuti buduće studije koje bi detaljnije istražile što se točno događa u malom mozgu, osobito kod ljudi.

Damir Fatušić