Tiflološki muzej: Taktilna izložba djela Vaska Lipovca prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

"Taktilni doživljaj likovnog djela jedinstveno je iskustvo za sve, a ne samo za osobe s oštećenjem vida", poručuju iz muzeja

 

U tijeku je izložba u Tiflološkom muzeju pod nazivom 'Danijela Šušak: Vasko Lipovac, taktilne interpretacije', koja je otvorena 4. travnja, a trajat će do 2. svibnja.

Kako je napisano na internetskim stranicama Hrvatskog katoličkog radija prilikom otvorenja, autorice stručne koncepcije izložbe, Morana Vouk, kustosica Tiflološkog muzeja i Danijela Šušak, likovna pedagoginja, osmislile su izložbu na kojoj se uz originalna likovna djela Vaska Lipovca prikazuju i taktilne interpretacije njegovih radova, a koje je izradila mlada umjetnica Danijela Šušak.

"Taktilni doživljaj likovnog djela jedinstveno je iskustvo za sve, a ne samo za osobe s oštećenjem vida. Reducirana forma karakterističnih likova iz Lipovčeva opusa pokazala se kao idealna podloga za taktilnu prilagodbu. Reljefne interpretacije likovnih djela služe kao prijenosnici vizualnog te omogućuju bogatiji doživljaj umjetničkog djela.

Posjetitelji će tako moći taktilno doživjeti i umjetnikove slike, a ne samo njegove skulpture. Novim tehnologijama plošna djela prerađena su i prezentirana kao reljefna takozvanim slijepim tiskom te time u cijelosti prilagođena posjetiteljima oštećena vida. Ovim pristupom se, naravno, i videćim posjetiteljima pruža ista mogućnost“, objavio je HKR.

"Mnoge od svojih kipova Lipovac je zamislio ne na postolju nego na pločniku kojim hodamo, nadajući se da ćemo ih zagrliti ili barem dodirnuti. Ovo je, međutim, čini mi se, prvi put da nas pozivaju da to stvarno učinimo“, rekao je dr. sc. Joško Belamarić, znanstveni savjetnik na Institutu za povijest umjetnosti te voditelj podružnice Instituta Centar Cvito Fisković u Splitu, autor niza knjiga te stručnih i popularnih radova.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti