Izložba D(r)ugo sjećanje: Dizajnerski pogled na teme koje polariziraju društvo

"Zajednički nazivnik radova je kritičko promišljanje ne samo o onome što se u povijesti dogodilo, već i o današnjem odnosu institucija i društva prema tim događajima", ističe se u najavi

 

Hrvatsko društvo dizajnera svojom novom izložbom "D(r)ugo sjećanje", koja se otvara u petak u HDD galeriji, kroz radove dizajnera i umjetnika različitih generacija nastale u proteklih dvadesetak godina, propituje kako se sjećamo događaja iz moderne povijesti, te kakav je danas odnos prema temama koje kontinuirano polariziraju društvo.

Izloženi plakati i druga sredstva oglašavanja različitih komemorativnih događanja, umjetničke intervencije, instalacije i javne intervencije komemorativnim lokacijama tematiziraju kulturu sjećanja, odnos prema civilnim žrtvama ratova, antifašizmu i povijesti ratnog nasilja.

"Zajednički nazivnik radova je kritičko promišljanje ne samo o onome što se u povijesti dogodilo, već i o današnjem odnosu institucija i društva prema tim događajima", ističe se u najavi.

Publici se nudi da ponovo promisle i preispitaju stav o povijesti koja se problematizira. "Dizajn i umjetnost izravno su dovedeni u vezu s etičkim odnosno načelnim pitanjem kako se sjećamo i kako shvaćamo našu modernu povijest, konkretno što nam znače holokaust, genocid, civilne žrtve rata, ideološki protivnici, Drugi svjetski rat, rat na području bivše Jugoslavije devedesetih, te odnos kolektivnog i individualnog identiteta", dodaje se.

Povjesničarka umjetnosti Sandra Uskoković smatra kako radovi istražuju kreativni potencijal vremena i mjesta, memorije i zaborava. "Ovi oblici vizualne komunikacije propituju dominantne režime memorije kroz stvaranje prostora unutar kojeg analiziraju povijesno-društvene odnose, ali i zamišljaju nove budućnosti i zajednice", ustvrdila je u predgovoru izložbe.

Po njezinim riječima, autori otkrivaju nedovoljno istražen odnos između utjelovljene i zajedničke memorije u kojem 'ranjena mjesta' postaju "mobilna, porozna i utjelovljena u kontekstu iskustva, ali i povezana sa sadašnjim mjestima, vremenom i ljudima".

"Izložba nas vraća na ranjena mjesta i ljude koji su svjedočili nasilju i boli, a koja su kroz izvedbeni čin postala 'druga' mjesta i ljudi o kojima brinemo, a koja se, kontekstualizirana živućom memorijom i emocionalnim sponama, u konačnici transformiraju u 'sigurna mjesta' osobne samorefleksije, otkrića i promjene", ocijenila je.

Uskoković napominje kako nas "D(r)ugo sjećanje" odmiče od politike zaborava i približava politici sjećanja, "ukazujući na njeno nužno otvaranje kao teme u socijalnom i kulturnom prostoru".

"Naše ideološki podijeljeno društvo prožeto je kontradiktornim perspektivama prema zajedničkoj prošlosti, pa nam se važnost izložbe, osim u njenoj refleksiji društva koje je iskusilo nasilje i gubitak, otkriva i kroz prepoznavanje i priznavanje intimnog odnosa s 'ranjenim mjestima' kao doprinosu radikalnijoj otvorenosti društva i 'mjestima katarze'", dodala je.

Radove izlažu Ivan Benussi, Damir Bralić & Aleksandar Kovač, Katarina Duda, Damir Gamulin, Igor Grubić, Mirko Ilić, Sanja Iveković, David Kabalin, Zlatko Kopljar, Dejan Kršić, Boris Ljubičić, MAZ, Tonka Maleković, Niko Mihaljević, Petra Milički, Negra Nigoević, Matija Raos, Vladimir Straža, studio Božesačuvaj, Saša Šimpraga, Nedjeljko Špoljar, Trio Sarajevo, Katarina Zlatec, Željko Zorica.

Barbara Blasin i Aneta Lalić autorice su koncepcije izložbe, koja se može razgledati do 25. travnja.

Hina

 

Povezane vijesti