Međunarodna izložba gluhih umjetnika 'Stvaralaštvo tišine'

Izložba u Puli održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića te svesrdnoj podršci Istarske županije, a u organizaciji udruge 'Svijet tišine', koja sustavno radi na promociji kulture gluhih kroz programe kulturnih događanja

U organizaciji Udruge za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske 'Svijet tišine' održava se 3.međunarodna izložba gluhih umjetnika u Puli pod nazivom “Stvaralaštvo iz tišine” 15. do 19. srpnja. Sudjeluje 28 gluhih umjetnika iz Italije , Rusije, Mađarske, Francuske, Bosne i Hercegovine, te Hrvatske.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, podržavajući rad i djelovanje udruge, koja sustavno radi na promociji kulture gluhih kroz programe kulturnih događanja,  te  svesrdnoj podršci Istarske županije.

Umjetnost gluhih ima svoje mjesto u povijesti umjetnosti i baš umjetnost kao inspiracija dovodi zanimljive gluhe umjetnike na ovu izložbu u Pulu.

Snagom svoga duha i uronjenost u svijet tišine pogoduje gluhim umjetnicima u punoj kreativnosti , koncentraciji i svojevrsnoj discipline u stvaranju umjetničkih dijela.

Očito tišina kao barijera u svakodnevnom životu je nedostatak, ali u rastu umjetničkog nadahnuća djelo njome dobiva novu dimenziju.

Udruga “Svijet tišine” je udruga za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske osnovana u Zagrebu 2006., koja već sedmu godinu djeluje na području Republike Hrvatske, a u svrhu promocije kulture gluhih i nagluhih te poticanje integracije gluhih osoba kroz umjetnost. Jedna od misija rada Udruge je otvaranje mogućnosti  mladim gluhim umjetnicima da se uključe u rad Udruge, da se probude iz svoje pasivne anonimnosti i da se ohrabre u likovnom izričaju.

Udruga sustavno radi na promciji kulture gluhih organizirajući  mnoge izložbe u zemlji, a veliki uspjeh je postignut na međunarodnoj kulturnoj suradnji. Kao dobar primjer međunarodne kulturne suradnje ostvarena je s Italijom-ENTE NAZIONALE SORDI MILANO ( ENS).

Već sedam godina gluhi umjetnici- članovi udruge sudjelu na međunarodnom natjecanju za gluhe umjetnike u gradu Cuvio-Italija, gdje gluhi umjetnici iz Hrvatske osvajaju prestižne nagrade i priznanja. Sudjelovali su na međunarodnim natjecanjima i izložbama u Rimu, Milanu, Tirani, Reimsu, Kölnu, Japanu……

Posebnu nagradu udruga je dobila za rad na umrežavanju udruga u kulturi u zemljama EU pa i šire.

Predsjednica udruge Vanda Šagovac po struci je turistički menadžer koja u svom radu povezuje elemente kulture i turizma, te tako vrši promociju hrvatskog turizma.

Izvor: barkun.hr

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL