Dejan Aćimović dobit će nagradu Grada Zagreba za film o paraolimpijcu Kralju

Zagrebačka Gradska skupština je na svojoj zadnjoj sjednici u sadašnjem sazivu usvojila zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba koje će dobitnicima biti uručene na Dan grada, 31. svibnja, u znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu

Priznanja i novčane nagrade dobit će dramski umjetnik - akademski glumac i redatelj Dejan Aćimović za režiju i produkciju dugometražnoga dokumentarnog filma "Kralj" o životnoj i sportskoj priči hrvatskog paraolimpijca sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem Darka Kralja, europskog, svjetskog i olimpijskog šampiona u bacanju kugle. Predsjednik Zavičajnog društva Međimurje Mijo Bergovac za zasluge i postignute rezultate u sveučilišnoj nastavi, medicinskoj znanosti, istraživačkoj medicini u kardiologiji i organizaciji kardiološke hitne službe, poznate u hrvatskoj i prepoznate u europskoj medicinskoj javnosti. Sonja Manojlović Urednici i autori Školskog rječnika hrvatskoga jezika - Dunja Brozović Rončević, glavna urednica, Lana Hudeček i Milica Mihaljević, urednice, te autori Matea Birtić, Goranka Blagus Bartolec, Lana Hudeček, Ljiljana Jojić, Barbara Kovačević, Kristian Lewis, Ivana Matas Ivanković, Milica Mihaljević, Irena Miloš, Ermina Ramadanović i Domagoj Vidović (objavljenog u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Školske knjige u 2012.) za izniman rezultat u teorijski utemeljenom radu u promicanju znanosti u prosvjeti.

Nagrađena i pjesnikinja Manojlović

Priznanjem i novčanom nagradom za izniman doprinos u znanosti i visokom obrazovanju nagrađeni su Vera Garaj-Vrhovac, znanstvena savjetnica na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu, redovna profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predsjednica Hrvatskoga genetičkog društva te sopranistica Mila Kirinčić-Degan, za iznimno uspješnu i dugu karijeru dramskog soprana.

Priznanjem i novčanom nagradom za integralnu izvedbu djela za orgulje Johanna Sebastiana Bacha nagrađeni su orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić za jedinstven umjetnički pothvat ne samo u hrvatskim nego i u svjetskim razmjerima. Pjesnikinja Sonja Manojlović nagrađena je povodom objave knjižice poezije "A sa šest labradora na more putovat ću" za jedan od najrelevantnijih tragova u suvremenoj hrvatskoj poeziji u kojoj je kontinuirano prisutna nekoliko desetljeća. Otorinolaringolog i otokirurg Boris Pegan za promicanje zdravstva, ponajprije vrhunskim postignućima u operativnom liječenju gluhoće, u povodu umirovljenja i odlaska s položaja predsjednika Povjerenstva za ugradnje umjetnih pužnica u Republici Hrvatskoj te atletičarka i olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković za izvanredne sportske rezultate u prošloj godini, u kojoj je na 14 nastupa 13 puta pobijedila i jednom bila druga.

Posmrtna nagrada Borisu Špremu

Boris ŠpremPriznanjem i novčanom nagradom za neprekidan četrdesetogodišnji znanstveni, nastavni i pedagoški rad na Odsjeku za pedagogiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta nagrađen je Vlatko Previšić. Mladen Stilinović nagrađen je za izložbu "Nula iz vladanja", otvorenu 30. studenoga 2012. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je predstavljen njegov 40-godišnji rad. Novinar, publicist i humanist Božo Šimleša nagrađen je za višegodišnji samoprijegorni humanitarni rad i brigu o djeci novinara poginulih u Domovinskom ratu, a ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) Dubravka Vrgoč za iznimnu međunarodnu prezentaciju hrvatskog kazališta i gostovanja u uglednim svjetskim teatrima i na festivalima u Berlinu, Parizu i New Yorku te za uključenje ZKM-a u kulturne projekte EU.

Priznanjem se nagrađuju II. Gimnazija za 100. obljetnicu uspješnog rada ugledne uzorne javne ustanove i postignute iznadprosječne rezultate u teorijskom i praktičnom radu u odgoju i obrazovanju te Školska knjiga, jer svojim izdanjima iz područja kulture, obrazovanja, umjetnosti i znanosti desetljećima pridonosi kulturnom i obrazovnom životu Grada Zagreba i Republike Hrvatske.

Priznanjem i novčanom nagradom posmrtno je nagrađen Boris Šprem za iznimne zasluge i doprinos demokratizaciji na mnogim vodećim pozicijama, ustrajnim, dugogodišnjim, samozatajnim i principijelnimSandra Perković s gradonačelnikom Milanom Bandićem političkim radom, vrsnim pravnim znanjem i nastojanjem da hrvatsko zakonodavstvo bude što kvalitetnije, pravednije i socijalno osjetljivije. Kao predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Boris Šprem se iznimno zalagao za izgradnju i učvršćenje demokratskih institucija i vladavinu prava, čuvanje digniteta zastupnika, trajnu privrženost pluralističkoj demokratskoj opciji i poštovanje različitih mišljenja. Osobito je isticao da u bavljenju politikom, građani samo posuđuju, a ne bezuvjetno poklanjaju vlast, te da je imperativni zadatak političara da u svakom trenutku, u svakom činu, ima na umu najveće vrednote zapisane u Ustavu.

Hina

Fotografije PIXSELL