Osnovna škola Pećine: Taktilna slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu

 "Kroz senzibilizacijske i edukacijske radionice, pisanje članaka, izložbe taktilnih slikovnica, obilježavanje važnijih datuma - Međunarodni dan bijelog štapa, Međunarodni dan osoba s invaliditetom - nastojimo podići svijest o taktilnoj slikovnici, ali i motivirati potencijalne natjecatelje da nam se jave na natječaj", rekla je Javorka Milković

 

Osnovna škola Pećine - Odjel i Prva dječja knjižnica za djecu oštećena vida ove su godine po četvrti put domaćini i organizatori hrvatskog prednatjecanja međunarodnom natjecanju na području taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu, koje će se održati 26., 27. i 28. listopada 2017. u Dijonu.

Dužnost organizatora je raspisivanje natječaja, prikupljanje taktilnih slikovnica koje rade entuzijasti, sastavljanje povjerenstva za izbor taktilnih slikovnica, održavanje sastanka povjerenstva i slanje slikovnica, uz administrativne zadatke.

Typhlo&Tactus grupa sa sjedištem u Francuskoj, Dijon, svake druge godine organizira međunarodno natjecanje na tom području. Sve su zemlje sudionice dužne održati prednatjecanje - nacionalnu selekciju slikovnica i poslati do pet slikovnica koje će zemlju - sudionicu predstavljati na međunarodnom natjecanju. Do sada je u Hrvatskoj, u Osnovnoj školi Pećine, prikupljena dvadeset i jedna slikovnica za prednatjecanje, a sastanak Povjerenstva održat će se 29. lipnja, kada će se odabrati slikovnice.

"Sada smo primili najveći broj slikovnica od kada organiziramo ovo natjecanje, ukupno dvadeset i jednu. Slikovnice koje će nas predstavljati trebaju zadovoljavati pravila natjecanja i smjernice za izradu taktilnih slikovnica, koji su sastavni dio objave natječaja", rekla je Javorka Milković iz Osnovne škole Pećine.

Međunarodno natjecanje svaki put se održava na drugom mjestu, a ove godine na jesen je to u samom sjedištu T&T-a, u Dijonu.

Prvi put Hrvatska je sudjelovala 2011. godine, kada se natjecanje održalo u Pragu te je osvojila drugu nagradu.

"Na svakom od dosadašnjih natjecanja na kojima smo sudjelovali predstavljalo nas je pet slikovnica, koliko i organizator - Typhlo&Tactus grupa sa sjedištem u Dijonu - i dozvoljava. Na prvom smo natjecanju postigli i najbolji rezultat - slikovnica 'Dar' autorica Katarine Matković, Sanje Bencetić i Tihane Pećirko osvojila je drugo mjesto. Na sljedećem natjecanju, održanom 2013. godine u Helsinkiju nismo osvojili nagrade, ali slikovnica 'Tajna stare škrinje' Bojane Kežman ušla je u užu konkurenciju. Isto se dogodilo i 2015. godine, kada je natjecanje održano u Cannero Rivieri u Italiji i također nismo nagrađeni, ali je slikovnica 'Dva života jednog drva' autora Igora Lekšića također ušla u uži izbor. Ove spomenute slikovnice, kao i mnoge druge koje su nas predstavljale, ali i ostale iz fonda Prve dječje knjižnice za djecu oštećena vida mogle su se razgledati i opipati prošle godine na izložbi 'Dodirni priču' u Tiflološkom muzeju u Zagrebu“, ističu iz Osnovne škole Pećine.

Riječki model inkluzije radi po načelu tzv. punktova, pri čemu je OŠ Pećine punkt za podršku djeci oštećena vida koji pohađaju redovne osnovne škole u cijeloj županiji, odnosno za djecu predškolske dobi iz cijele županije.

Na natjecanje se mogu javiti svi hrvatski državljani.

"U objavi natječaja jedino naglašavamo da se u osnovi ne radi o likovnom natječaju za djecu jer je to česta zabuna. Radi se o slikovnicama koje moraju svjedočiti o znanju i iskustvu odraslih autora. Naravno, ne eliminiramo slikovnice samo zato što su dječji rad. To i ne možemo, jer na natječaj dolaze pod šifrom i ne znamo tko ih je radio sve dok se ne izaberu predstavnice“, objasnila je Milković.

Samo natjecanje traje od dana objave, a ove godine je objavljeno u veljači, pa do roka navedenom u obavijesti. Rok za predaju bio je 15. lipnja.

"Natječaj je objavljen na web stranici OŠ Pećine, stranicama Hrvatskog saveza slijepih, stranicama Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu, stranicama Saveza gluhoslijepih osoba Dodir, Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, na www.culturenet.hr, na www.skole.hr. Obavijesti su poslane Edukacijsko- rehabilitacijskom fakultetu, Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i mnogima drugima", rekla je Milković.

Pripreme za prednatjecanje traju neprestano, čak i u onim godinama kada se samo natjecanje ne održava.

"Naime, kroz senzibilizacijske i edukacijske radionice, pisanje članaka, izložbe taktilnih slikovnica, obilježavanje važnijih datuma - Međunarodni dan bijelog štapa, Međunarodni dan osoba s invaliditetom - nastojimo podići svijest o taktilnoj slikovnici, ali i motivirati potencijalne natjecatelje da nam se jave na natječaj", rekla je Milković.

Osnovna škole Pećine ima pet učenika s oštećenjima vida, ali polaznici Odjela su djeca iz cijele županije, njih ukupno 26 u programu rane intervencije i produženog stručnog postupka za učenike, dakle u ta dva programa zajedno.

"Polaznici radi rehabilitacijskih postupaka dolaze na Odjel jednom do dva puta tjedno, a rad s njima je individualan. Osim dva nevedena programa imamo i Prvu dječju knjižnicu za djecu oštećena vida i poseban naglasak stavljamo upravo na slikovnice", rekla je Milković za kraj.

Klaudija Klanjčić