Fitnes za mozak: Splitski inženjer izumio 'čitač misli'

Marin Miletić na čelu je tima koji se bavi neurofeedbackom. Za tu je metodu saznao jer mu je sin imao problema s ADHD-om


 

Izvana se ne može vidjet što se događa unutar našeg mozga. Zato će nam malo pomoći tehnologija.

Marin Miletić igra igru svojim umom. Kad je opušten, njegov svemirski brod ima upaljen štit, a samo kad je fokusiran, brod može i pucati po neprijateljima. Neurofeedback terapijom vježba se mozak da smanji one frekvencije koje nas ometaju u obavljanju zadatka.

"Neurofeedback je daleko od alternative jer je to metoda koja je proizašla iz znanstvenih istraživanja. Tu nema sive zone ni placebo efekta jer ne možete prevariti način na koji vam mozak radi", objasnila nam je Josipa Bosak, magistra psihologije.

U ovoj igraonici na zagrebačkom Vrbiku ne uči se samo kako da ljudi razmišljaju bolje. Ovdje se liječe ili ublažavaju mnoge smetnje, najviše kod djece.

"Migrene i glavobolje, poremećaji spavanja, PTSP, depresija, anksioznost, biloparni poremećaj... širok je spektar neuroloških poremećaja koji se mogu tretirati neurofeedbackom", kazala nam je Josipa Bosak.

Marin je sad na čelu tima koji se bavi neurofeedbackom. Za tu je metodu saznao zato što mu je sin imao problema s ADHD-om.

"On je jedno smireno, vrlo bistro dijete koje je znalo odlutati i to mu je stvaralo probleme u socijalnoj interakciji i unutar obitelji", objašnjava Marin Maletić, inženjer i poduzetnik.

Tretman opremom koji su sami napravili bio je više nego uspješan. "Njemu je pomogao. Sad je dijete koje puno bolje obavlja zadatke, puno je zadovoljniji sa samim sobom, puno više kuži što se događa oko njega i više ga zanima", kaže Marin.

Anita Blažinović