Moja priča: Laura Lovošević

Invalidska kolica nisu prepreka  djevojci koja je u svijet mode zakoračila fotografijom objavljenom na naslovnici talijanskog časopisa

 

Laura Lovošević 'obična' je 19-godišnja djevojka iz Zagreba, čija je fotografija s njezinom meksičkom mliječnom zmijom Zoe koja joj gmiže preko lica prije 3 mjeseca osvanula na naslovnici internetskog modnog časopisa talijanske agencije Iulia Barton.

Iako se ne radi o  vrlo poznatoj agenciji koja jednom naslovnicom 'preko noći' diktira globalna modna 'pravila', Laura to smatra svojim velikim postignućem jer, kako kaže, tek je na početku.

K tome, radi se o inkluzivnoj agenciji koja, između ostaloga, posebnu pažnju posvećuje osobama i modelima s invaliditetom - a i Laura je u invalidskim kolicima.

„Moj se život preokrenuo u 20 minuta jednog proljetnog dana prije sedam godina. Tada 13-godišnja djevojčica spremala se za školu, a dogovor je bio da prije toga svrati kod prijateljice. Pri spremanju  napravila sam krivi pokret i osjetila bol u leđima koja je potrajala 10-ak sekundi. Ignorirala sam to i krenula. Bio je Svjetski dan zdravlja. Ubrzo sam počela osjećati trnce u nogama i bolove. Teško sam hodala. Cesta je bila pusta i osjetila sam da se nešto sprema.

Na raskrižju kod škole ugledala sam čovjeka u kolicima. Sjedio je nasred raskrižja i pitao me: "Djevojko, što tako rano izlaziš iz škole, što ne ideš u školu" . Ja sam to ignorirala, bilo mi je užasno čudno, znala sam da je to neki znak. Kad sam došla do prijateljice, u liftu me uhvatila panika, plakala sam. Došla sam do stana i rekla joj: ""Meni nije dobro, ne znam što ću. Kad sam sjela na stolac, oduzelo mi se pola tijela, pala sam na pod i ostala sam paralizirana", prisjeća se Laura.

„Prevezena sam u bolnicu. Liječnici su sumnjali na uklještenje živca“, no Laura kaže kako joj nije jasno da nisu odmah stvar ozbiljnije shvatili budući da nije osjećala ništa od struka naniže.

„Pitao me doktor hoću li ostati u bolnici ili ići kući, a ja sam inzistirala da ostanem u bolnici jer sam znala da nešto stvarno nije u redu. Doktori su se okupili oko mene, nisu znali što je - ispitivali su me, poslali su me na magnetsku rezonanciju i tu istu noć sam prebačena u zaraznu bolnicu. Bila sam tamo mjesec dana, ništa nije pomagalo", nastavlja Laura kojoj su uslijedile godine rehabilitacije, vježbi, posjeta liječnicima i slanja dokumentacije u inozemstvo, no nitko nije ustanovio što se dogodilo.

„Tek u veljači ove godine predložen mi je poseban pregled na magnetskoj rezonanci, uz snimanje krvnih žila. Otkrilo se da sam imala ishemiju u leđima, da mi se začepila mikro krvna žila blizu leđne moždine i još ne postoji operacija za to. Vjeruju da će jednog dana naći način operacije, ali i dalje nisu sigurni u moj oporavak, da ću ponovno hodati", priča Laura.

U međuvremenu, završila je školu za modu i dizajn. Pokušala je upisati Likovnu akademiju - nije uspjela jer nije lako, no pokušat će ponovno iduće godine.

"Htjela bih upisati Likovnu akademiju zato što me zanima umjetnost. Od malena sam počela s time. To je jedino što me zanima i u čemu vidim svrhu u svome životu, filozofiju i način na koji bih htjela živjeti. Htjela bih možda kad završim akademiju upisati još Tekstilno-tehnološki fakultet ili neki studij vani pa da spojim modu i umjetnost i počnem raditi nešto svoje. Željna sam stvaranja nečeg novog u svijetu, razbiti predrasude. Želim se 'progurati', nešto postići. Jednostavno sam u takvoj situaciji da nemam izbora".

'Modelling' ju je, kaže, uvijek zanimao kao nešto čime se na neki način htjela baviti i bilo joj je teško misleći kako to neće ostvariti.

„Počela sam istraživati na društvenim mrežama i vidjela sam članak o osobama s invaliditetom koje su nosile modnu reviju u Milanu. Kontaktirala sam agenciju upitom kako bi mogla sudjelovati i odgovorili su mi da napravim profesionalne fotografije, a može i 'online casting'. Tada sam upoznala fotografkinju Teu Serdar, rekla sam joj za svoj plan i odlučile smo to napraviti. Nakon što sam im poslala fotografije, odgovorili su da im se sviđam, da bi me htjeli u agenciji. Poslala sam im podatke, čuli smo se preko mobitela i poslali su mi ugovor, potpisala sam i sada slijede pripreme za Milano“.

Naime, u rujnu na Milan Fashion Weeku, kažu u agenciji, održat će revija visoke mode na kojoj će nastupiti i njihovi modeli.

"Laura Lovošević je novo lice agencije Iulia Barton i bit će dio našeg nastupa s drugim internacionalnim modelima. Ponosni smo što kompletiramo skupinu svojih modela jer radimo na razvoju naše misije, a to je 'ljepota bez pravila'", ističu u agenciji.

Laura na svoj angažman ne gleda kao na 'vrh' kojem stremi, nego kao na vrstu poticaja.

"Ovo mi je kao neka vrsta hobija i želim jednog dana nešto slično napraviti sama, da ja kreiram nešto slično tome općenito u svijetu mode. Tek sam na početku".

Iako je svijet, pa tako i onaj modni, još 'prilagođeniji' osobama bez 'hendikepa', sve češće su kampanje i revije koje nose osobe s invaliditetom, čak i na velikim modnim događajima, zaključuje Laura.

Za kraj ćemo samo dodati da je ljepota u svima nama, a različitosti su naša snaga.

 

Tekst: Anita Blažinović