A što je s Hrvatskom? Sve više tužbi u SAD-u za nepoštivanje građanskih prava vezanih za invaliditet

U Lijepoj našoj i pojedinci i institucije redovito krše naša građanska i ljudska prava. Zašto ih ne bismo počeli tužiti?

 

Sudeći prema novoj analizi saveznih sudskih podnesaka, tužbe za nepoštivanje građanskih prava protiv škola u Americi su blizu udvostručenju po brojnosti u odnosu na podatke od prije četiri godine, i to velikim dijelom zahvaljujući tužbama vezanim za invaliditet.

Do sada je ove godine protiv škola ili sveučilišta podneseno 497 tužbi na saveznim sudovima širom zemlje, a odnose se na različite povrede građanskih prava, prenosi Disability Scoop.

Više od 40 posto slučajeva usmjereno je na odnos prema učenicima s teškoćama u razvoju, a gotovo polovica obuhvaća optužbe podnesene pod Zakonom o Amerikancima s invaliditetom i sličnim zakonima.

Brojke dolaze iz analize sudskih podataka koje je sastavio Transactional Records Access Clearinghouse na Sveučilištu Syracuse, organizacija koja redovito procjenjuje trendove u raznim područjima građanskih parnica u američkim okružnim sudovima.

Temeljem dosadašnjih aktivnosti, izvješće predviđa da se ove godine očekuje podnošenje gotovo 600 tužbi za nepoštivanje građanskih prava koje uključuju obrazovne institucije, više nego u bilo kojoj godini otkako su sudovi krajem 2011. godine počeli pratiti ove vrste slučajeva.

Većina parnica za nepoštivanje građanskih prava podneseno je ove godine u južnom okrugu New Yorka na Manhattanu, a slijede sudovi u New Jerseyju i Washingtonu.

Iako je u Hrvatskoj sudstvo poznato po tromosti, možda je upravo ovakva praksa pravi putokaz za osobe s invaliditetom. I pojedinci i institucije redovito krše naša građanska i ljudska prava. Zašto ih ne bismo počeli tužiti?

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti