Dobra vijest: Grad Sarajevo prvi u BiH prilagodio web stranicu slijepim osobama

Projekt će biti realiziran u skladu s visokim tehnološkim standardima, a sadržaji će biti prilagođeni ne samo slijepim i slabovidnim, nego i osobama s disleksijom

 

Sarajevo je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je prilagodio službenu web stranicu slijepim i slabovidnim osobama, kao i osobama s invaliditetom, priopćeno je iz gradske uprave.

Projekt će biti realiziran u skladu s visokim tehnološkim standardima, a sadržaji će biti prilagođeni i osobama s disleksijom, najavio je Amir Mujezin, direktor tvrtke Universal Design, koji je ovim povodom potpisao ugovor s gradonačelnikom Abdulahom Skakom.

Svi tekstualni sadržaji sa zvanične internet prezentacije Grada Sarajeva bit će dostupni i u formi koja je prilagođena za korištenje i ovoj populaciji.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka potpisao je tim povodom ugovor s Amirom Mujezinom, direktorom firme Universal Design. Skaka je izrazio zadovoljstvo što Grad Sarajevo prvi u Bosni i Hercegovini realizira ovaj projekt, uz nadu da će i ostale institucije slijediti ovaj pozitivan primjer, te iskazati neophodan senzibilitet prema osjetljivim grupama stanovništva.

Mujezin je zahvalio gradonačelniku i Gradskoj upravi što su prepoznali značaj i potrebu da slijepim i slabovidnim osobama bude omogućeno pravovremeno informiranj o gradskim aktivnostima i projektima.

"Projekt će biti realiziran u skladu s visokim tehnološkim standardima, a sadržaji će biti prilagođeni, ne samo spomenutoj populaciji, nego i osobama s disleksijom", kazao je Mujezin.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti