Prijatelji životinja: Industrijske farme identične su nacističkim logorima

Industrijske farme debelim zidovima skrivaju osakaćene i modificirane životinje, lišene svježega zraka, stvarajući im patnju od rođenja do klaonice

 

Udruga Prijatelji životinja performansom na Trgu bana Jelačića obilježila je u ponedjeljak Svjetski dan životinja s farma, kako bi skrenula pozornost na "strahovitu patnju i smrt milijarda životinja zatočenih na farmama i u klaonicama diljem svijeta".

Dvadesetak aktivista, ležeći na tlu s fotografijama životinja na sebi, pokazalo je prolaznicima na koji način meso, mlijeko i jaja dolaze na stolove i zašto su klaonice i farme skrivene od pogleda ljudi. Performans je izveden blizu prolaza Harmica koji vodi do mesnice i mliječnog odjela na tržnici Dolac.

"Apsurdno je posezati za dijelovima tijela zaklanih životinja kada su police trgovina i restorani puni ukusnih biljnih jela i proizvoda, čijim odabirom možemo spasiti životinje, okoliš i vlastito zdravlje", izjavila je Vlatka Balaš iz udruge Prijatelji životinja pozivajući građane da se informiraju o stravičnoj situaciji u kojoj se životinje nalaze, te velikim i brojnim prednostima veganske prehrane.

Još od 1983. godine 2. listopada obilježava se kao Dan životinja s farma, sa ciljem skretanja pozornosti na patnju i smrt milijardi životinja zatočenih na farmama i u klaonicama diljem svijeta.

U organizaciji Farm Animal Rights Movementa (FARM), Svjetski dan životinja s farma obilježilo je više od 30 organizacija u svijetu s namjerom da učine vidljivima patnju i potlačenost životinja koje ljudi najmasovnije zlostavljaju i ubijaju.

Osim zdravstvenih i ekoloških razloga, vrlo čest razlog za prelazak na veganstvo je etički. Industrijske farme, poručuju Prijatelji životinja, sukladne su ideji nacističkih koncentracijskih logora jer debelim zidovima skrivaju osakaćene i modificirane životinje, lišene svježega zraka, sunca, prirodne okoline, kretanja i ostalih osnovnih životnih potreba, stvarajući im patnju od rođenja do klaonice.

Hina

 

Povezane vijesti