Svečano otvoren 60. Festival igranog filma u Puli

"Nema boljeg kina od pulske Arene i zato smatram kako digitalizacija kina znači povratak kinu. Vratimo se u kino jer kino širi plemenitost i dobrotu", poručio je predsjednik Ivo Josipović

Svečanim programom, tradicionalnim vatrometom, 3D mappingom te projekcijom komedije "Majstori" redatelja Dalibora Matanića večeras je u pulskoj Areni otvoren Nacionalni program ovogodišnjeg 60. Festivala igranog filma u Puli.
Pulski festival će ove godine titulu najdugovječnijeg i najposjećenijeg hrvatskog filmskog opravdati s rekordna 24 filmska naslova u nacionalnom programu s time da će 14 filmova biti prikazano u glavnoj selekciji te još deset kao koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom.

Otvarajući festival, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović istaknuo je kako upravo čudesna filmska traka glumce zauvijek čuva mladima.

"Nema boljeg kina od pulske Arene i zato smatram kako digitalizacija kina znači povratak kinu. Vratimo se u kino jer kino širi plemenitost i dobrotu" - poručio je Josipović.

Ističući da u svoje 60. izdanje ulazi i kao festival nove članice Europske unije, što festivalu otvara velike mogućnosti razvoja, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je da "nikada nije bilo lako raditi film, uvijek je to bio rizik".

"Ovaj festival svoju ustrajnost duguje s jedne strane na pamćenju, a s druge na snazi da traje i dalje" - ustvrdila je Zlatar Violić. Dodala je kako je "film naša sadašnjost i po njemu se mjeri snaga jedne nacije, jedne regije i jedne civilizacije".

"Film nikada ne postavlja granice, nego granice pomiče" - zaključila je ministrica kulture.

Ustvrdivši kako se pulsko ljeto ne može zamisliti bez filmova u Areni zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci istaknula je da se povezanost filma i grada duboko ukorijenila što je jedan od razloga da pulski Festival, bez obzira na sve promjene, toliko traje. U ime predsjednika hrvatskog Sabora svečanosti otvaranja pulskog filmskog festivala nazočio je potpredsjednik Nenad Stazić.

U sklopu svečanosti otvaranja prikazan je i videokolaž u kojem je kroz pokretne slike ispričana povijest 60 godina festivala dok je prije ulaska u Arenu ispred amfiteatra publiku tradicionalno dočekao Puhački orkestar grada Pule koji je izveo najpoznatije uspješnice filmske glazbe.

Nacionalni program ovogodišnjeg festivala otvorila je večeras komedija Dalibora Matanića "Majstori" o domaćici Keki koja pati zbog letargije u koju je upao njezin brak sa željezničarom Bajom.

Inače, ocjenjivačkim sudom nacionalnog programa predsjedat će redatelj i scenarist Petar Krelja, a uz njega će filmove ocjenjivati i producent Stanislav Babić, glumica Gordana Gadžić, direktor fotografije Slobodan Trninić i redatelj i montažer Damir Čučić.

Hina

Foto: PIXSELL