Zagreb: Senzorne projekcije za djecu s teškoćama u razvoju

Djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, no poanta senzorne filmske projekcije je da budu javne, a ne organizirane samo za djecu sa senzornim teškoćama

 

U kinu Tuškanac 7. i 8. studenog s početkom u 10 sati održat će se senzorne projkcije filma 'Žabac Regi' na koje djeca mogu doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja ili baka, organizirano sa školom ili privatno. Projekcije su besplatne za djecu i pratitelje, a sufinancira ih Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez.

Senzorne projekcije nisu novost u svijetu, ali jesu u Hrvatskoj. Senzorna projekcija je projekcija u uvjetima prilagođenima djeci koja imaju poteškoće senzorne integracije – uz prigušena svjetla i slabijeg zvuka, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, no poanta senzorne filmske projekcije je da budu javne, a ne organizirane samo za djecu sa senzornim poteškoćama. Organizatori naglašavaju dobrodošlicu svoj djeci.

Projekt senzornog kina pokrenule su 2016. Eva Brlek, stručnjakinja u području rehabilitacije i psihoterapeutkinja realitetne terapije,  i Sandra Malenica, prof. književnosti, u kinu Tuškanac te sa senzornim projekcijama gostovale u kinu Samobor i kinu Gaj u Varaždinu. Ovogodišnji pilot projekt donosi senzorne projekcije i u druga nezavisna hrvatska kina. Uz kino Tuškanac, u projekt će se uključiti i Kino Valli, Kino Zelina (Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina),  POU Kutina, Kino Moslavina, Kinematografi Dubrovnik, Kulturno prosvjetno društvo “Sloga” Pakrac, a raspored projekcija bit će objavljen naknadno.

Žabac Regi (Ribbit), animirani je malezijsko-američki film iz 2014. Traje 88 minuta i sinkroniziran je na hrvatski. Regi je žabac s krizom identiteta. Osjeća se neshvaćenim i prepun je pitanja o svom životu, stoga sa svojim najboljim prijateljem, letećom vjevericom, kreće na putovanje života. U potrazi za smislom života naći će se u prašumi Amazone gdje će upoznati zanimljive prijatelje te biti hipnotiziran. Je li Regi začarani princ zarobljen u tijelu žapca ili samo zbunjeni stanovnik džungle?

Božica Ravlić