Zlatni globusi: Serija o kirurgu s invaliditetom nominirana za nagradu za najboljeg glumca

Iako je pozitivno da prikaz invaliditeta u zabavnim medijima postaje sve uobičajeniji, zanimljivo je promisliti o ispravnosti činjenice da likove s invaliditetom često glume osobe bez invaliditeta, kao što je slučaj i u ovoj seriji

 

Čini se da Hollywood objeručke prihvaća priču o kirurgu s autizmom.

Glumac Freddie Highmore zaradio je ovog tjedna nominaciju za Zlatni globus za najboljeg glumca u televizijskoj drami zbog svoje uloge doktora Shauna Murphyja u ABC-jevoj seriji The Good Doctor, o kojoj smo već pisali na In Portalu.

Highmore, koji nije osoba s autizmom, glumi Murphyja, kirurga s autizmom i savantizmom. Iako je medicinski nadaren, Murphy ima problema sa socijalizacijom, što uzrokuje napetosti između njega i njegovih kolega.

The Good Doctor pokazao se toliko popularnim da je, kako prenosi Disability Scoop, mreža ABC naručila cijelu sezonu serije nakon što je emitirala samo dvije epizode.

Nominacija dolazi u trenutku kada je The Good Doctor prošlog tjedna završio s jesenskim emitiranjem kao najuspješnija nova emisija ove televizijske kuće – prosječno ju je gledalo više od 17 milijuna gledatelja tjedno.

Iako je pozitivno da prikaz invaliditeta u zabavnim medijima postaje sve uobičajeniji, zanimljivo je promisliti o ispravnosti činjenice da likove s invaliditetom često glume osobe bez invaliditeta, kao što je slučaj i u ovoj seriji. Trebamo li na cijelu stvar gledati blagonaklono – ipak je riječ o povećanju medijske prisutnosti – ili ipak prvenstveno treba kritizirati diskriminaciju osoba s invaliditetom pri izboru glumaca? Čini se da jednostavnog i jednoznačnog odgovora nema, ali treba vidjeti kakav utjecaj će na cijelu stvar ostaviti protok vremena.

Ceremonija dodjele Zlatnih globusa održat će se u Beverly Hillsu u Kaliforniji, 8. siječnja 2018. u 2 sata ujutro po hrvatskom vremenu.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti