Razgovor s povodom: Zadarski slikar Neven Otavijević

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar iz Zadra, Neven Otavijević, autor je vrlo zanimljivog i svakako osebujnog opusa ulja. Više je puta samostalno izlagao te privukao pažnju 'likovnih sladokusaca' i izvan granica Lijepe naše 


 

Gospodine Otavijević, pripadnik ste srednje generacije hrvatskih umjetnika, slikate usporedo s redovnim poslom.

- Pa da, pripadam suvremenim slikarima,a koliko sam uspješan u tome, vjerojatno je na drugima da prosude... Pošto za većinu slikara,poeta i ostalih umjetnika  nikada nije dobra situacija u društvu, tako i u ovim vremenima zarađujem za život i prehranjivanje obitelji na "teži" način.

Osobito volite slikati s uljem i akrilom na platnu.

- Cijeli život sam svjestan da sam nadaren za crtanje i slikarstvo, od malih nogu. U mladim danima sam htio crtati stripove, ali je to konačno buknulo kad sam se konačno odlučio okušati sa slikanjem, pa ispadoh kolorist iako smatram da sam crtač, koji manje crta, a znam reći da sam oduvijek slikar, samo nisam slikao. Tako sam počeo s temperom, pa sam prešao na akril, ali je konačni užitak slikanje u ulju. Nadam se da najbolje od mene tek slijedi..

U prvom su Vam planu pejzaži, aktovi, mrtve prirode.

- U prvom planu mog slikanja doista su pejzaži,mrtva priroda i aktovi, iako aktovi danas spadaju više u drugi plan a pejzaži s razmišljanjem o kompoziciji uključujući pogled te upotreba boja u slici se sve više nameću. Ponekad je to više prilaženje temi na fovistički, ponekad ekspresionistički način, ali ja ne volim da me se svrstava u okvire pošto ionako očekujem od sebe da pokažem puno i u klasičnijem slikarstvu.

Izraziti kolor Vašaje karakteristika.

- Kolorit jest moja karakteristika, ali vjerojatno će se to mijenjati kroz moj rad, ako budem imao sreću da se mogu posvetiti slikarstvu onoliko koliko ono to zaista traži, a to znači cijelog sebe. Kao što netko reče "nisam u slikarstvu,slikarstvo je u meni".

Imate izvrsne kritike za Vaš rad iz inozemstva.

- Godine 2016. uvršten sam u knjigu "The best modern and contemporary artists" talijanskih likovnih kritičara i promotora umjetnosti i slikarstva Salvatore i Francesca Russoa, gdje sam po njihovom izboru u krugu novih umjetnika uz osvrt na klasike modernog slikarstva kao što su Picasso, Cezanne, Dali, Van Gogh, de Chirico...

Što je ključ Vašeg pristupa motivu?

- Moj pristup motivu proizlazi iz razmišljanja o likovnosti i promatranju svijeta oko sebe te traženju načina kako da to pretočim u kvalitetne likovne ideje. Teško je reći što tjera čovjeka na bavljenje slikarstvom ili bilo kojom umjetnošću, ali ta potreba je tu i ne prestaje.

Kako vidite i doživljavate suvremeno slikarstvo?

- Ne pratim toliko svjetsko i domaće slikarstvo, tek ponešto pročitam u medijima, a mediji sve to jako slabo prate pošto su im puno zanimljivije neke druge stvari koje interesiraju puno veći broj ljudi. Uglavnom, rijetko se tko probije u vijesti o novim slikarima, uglavnom su u pitanju knjige o već poznatim slikarima. Situacija je, čini mi se, "puno riba u maloj bari".

Što je novo u atelijeru?

- Trenutno je stvaralačka stanka u atelijeru, iako sanjam o danima slobode u kojima ću se moći prepustiti svojim zamislima. Tada ideja slijedi ideju, a često i djelo ide za djelom.

Planovi, izložbe, monografije...?

- Planova u vezi slikarstvo nemam, jer ne mogu planirati, teško je uopće sanjati o mogućnosti da se mogu u potpunosti posvetiti slikarstvu. Plan bi bio slikati što više čim se ukaže prilika te se nadati lijepim izložbama. Član sam HDLU Zadar i ART FORUM-a Zadar pa s njima redovito izlažem na skupnim izložbama. Također sam pozivan na izložbe u Firenzi, Milanu, Berlinu..., ali nisam u mogućnosti iskoristiti tu šansu zbog financijske situacije.Također sam prošlo ljeto održao drugu samostalnu izložbu u Zadru u galeriji Kapetanova kula u organizaciji HDLU Zadar.

Razgovarao: Miroslav Pelikan