Noć muzeja: Na ovogodišnjoj manifestaciji javnost će upoznati i čarobni svijet gljiva

Zagrebački Muzej gljiva, jedinstven u svijetu, vodi najveći hrvatski mikolog prof. dr. sc. Romano Božac

 

Noć muzeja 2018. posvetila je ovogodišnje trinaesto izdanje temi sporta, a u stotinjak gradova i općina diljem Lijepe naše, ali i Bosne i Hercegovine, više od dvije stotine muzeja i raznih baštinskih ili kulturnih institucija omogućit će građanima u petak, 26. siječnja 2018., besplatan ulaz.

Pod olimpijskim geslom 'Važno je sudjelovati' Noć muzeja će od 18 sati do jedan sat iza ponoći okupiti niz programa koji odgovaraju temi i vezani su za aktualna sportska događanja, od Europskog rukometnog prvenstva do skorašnjih Olimpijskih igara. Fokus manifestacije bit će na analizi postojećih zbirki na temu sporta i stvaranju novih te na poticanju lokalnih inicijativa u očuvanju i vrednovanju sporta kao kulturološke vrijednosti. Uz navedeno, muzeji će tradicionalno otvoriti i vrata za svoje stalne postave i tekuće izložbe.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke pridružuje se ovogodišnjoj temi Noći muzeja 'Muzeji i sport' programom Marija Jurić Zagorka i sportašice.

Kako javljaju iz Centra za ženske studije, u Noći muzeja, od 18 do 22 sata, posjetiteljice i posjetitelji Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke moći će pogledati izložbu Sportašice: moderne žene Zagorkina doba koja donosi neke članke o sportu iz časopisa Ženski list i Hrvatica.

"U isto vrijeme, unutar programa O sportu i sportašicama u Zagrebu od 1915.-1945. godine kontinuirano će se odvijati projekcija kratkih nijemih filmova o sportu u Zagrebu (restaurirani filmovi Zagreb na filmu 1915.-1945., arhivsko gradivo Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatska kinoteka). Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke posjetitelji/ce će saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu i svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu. Tijekom Noći muzeja organizirana je prigodna rasprodaja te vas očekuju zbornici radova s Dana Marije Jurić Zagorke, knjiga Vodič Zagorkinim tragom na hrvatskom i engleskom jeziku, suveniri Marije Jurić Zagorke (magneti, prigodne kuverte, blokovi) te druga izdanja Centra za ženske studije. Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, bit će otvoren od 18 do 22 sata, a svi će se programi odvijati istovremeno", objašnjavaju iz Centra za ženske studije.

Između ostalih, svoja vrata po peti puta otvorit će od 18 sati do 1 sat iza ponoći u neposrednoj blizini i Edukativni centar 'Bogatstvo svijeta gljiva', poznat kao Muzej gljiva na samom Trgu bana Jelačića broj 3 u središtu Zagreba, jedinstven u svijetu zbog stalnog postava s više od 1.500 vrsta liofiliziranih gljiva. Napomenimo i to da ove godine Muzej gljiva obilježava petu godišnjicu od svog postojanja, što će proslaviti 10. svibnja. Za ljubitelje gljiva Noć muzeja bit će jedinstven događaj, budući će u čarobnom carstvu gljiva moći uživati u novopredstavljenim vrstama i varijetetima gljiva otkrivenim u Republici Hrvatskoj, a i van nje, koje je upisao najveći hrvatski i svjetski priznati mikolog prof. dr. sc. Romano Božac. On osobno uz determitatore gljiva iz Gljivarskog društva 'Kamilo Blagaić' te djelatnike Javne ustanove Maksimir bit će na raspolaganju posjetiocima i odgovarati na pitanja o poznavanju i branju gljiva, načinu čuvanja i pripremanja.

Detaljan program sa satnicom nalazi se na službenim internetskim stranicama manifestacije: nocmuzeja.hr/popis-muzeja, a ove godine uvedena je i nova mobilna aplikacija za sve one koji se odluče na noćni obilazak muzeja. Više o ponuđenim sadržajima upoznajte se i saznajte tijekom manifestacije.

Klaudija Klanjčić