Moja priča: Tatjana Udović

Na osnovu dugogodišnjeg novinarskog angažmana Tatjana smatra da hrvatska javnost još uvijek nije dovoljno senzibilizirana po pitanju osoba s invaliditetom

 

"U životu mi je važan doprinos društvu. Stoga se u potpunosti nalazim u radu za osobe s invaliditetom“, kaže Tatjana Udović (34), magistrica kulturologije i projekt menadžer u Športskom savezu osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Tatjana je iz Primorsko-goranske županije, iz općine Viškovo, smještene sjeverozapadno od Rijeke, u blizini Opatije i graničnog prijelaza sa Slovenijom.

U ranom djetinjstvu preživjela je prometnu nesreću, međutim nije dozvolila da je posljedice iste spriječe da živi punim plućima.

"Prihvatila sam je kao značajan dio života, koji me odveo do rada s osobama s invaliditetom. Smatram da ih upravo zbog vlastitog iskustva mogu bolje razumjeti kad se susreću s raznim životnim izazovima", kaže Tatjana.

Nakon školovanja u OŠ Sv. Matej, završila je Hotelijersko-turističku školu u Opatiji, a nakon toga Kulturalne studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.

"Ovaj interdisciplinarni studij omogućuje mi rad u civilnom društvu kao i novinarsko djelovanje, što sam spojila", objašnjava Tatjana.

Kao projekt menadžer radi na provedbi sportskih projekata, organizaciji raznih evenata te obavlja odnose s javnošću u sklopu Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke, a sve u svrhu promidžbe sporta osoba s invaliditetom.

"Sport je vrlo važan za sve, a posebice za osobe s invaliditetom te djecu s teškoćama u razvoju kada on predstavlja sredstvo rane integracije i rehabilitacije te svakako pomaže u socijalizaciji te izgradnji samopouzdanja", tvrdi Tatjana.

Tijekom života stekla je višemjesečno iskustvo na radiju. Od svoje 16. godine pa sve do danas piše za različite novine i časopise, s tim da je ušla u novinarske vode kao najmlađa dopisnica Novog lista, čakavske rubrike Beseda.

Na osnovu dugogodišnjeg novinarskog angažmana u raznim medijima i odnosa s javnošću, smatra da hrvatska javnost još uvijek nije dovoljno senzibilizirana po pitanju osoba s invaliditetom te je na tome potrebno raditi kako bi se postigla jednakost kojoj toliko mnogi teže.

"U današnjem društvu komunikacije, vrlo su bitni mediji i društvene mreže. Stoga mi je cilj što više medijski popratiti rad Saveza i uspjehe sportaša s invaliditetom, koji svojim primjerom pokazuju svoje mogućnosti i uspjehe te tako postaju svojevrstan uzor mnogima. Internet i društvene mreže nam danas, više no ikad prije, omogućavaju povezivanje i pristup informacijama. Stoga se kroz Facebook stranicu Saveza koju vodim nastoji javnosti pružiti što više korisnih informacija o osobama s invaliditetom i sportu osoba s invaliditetom. Naime, roditelji djece s teškoćama u razvoju najčešće ne znaju kome se obratiti, te upravo zbog njih i njima sličnih ljudi težimo ka pružanju informacija. Na koncu, kulturu koja je sredstvo našeg bivanja, čine ljudi, a povezivanjem i međusobnom suradnjom, svi možemo živjeti bolje i tako izgraditi bolje mjesto za sve nas", kaže Tatjana.

"Svatko od nas ima svoj životni put, sve se događa s razlogom za naše najveće dobro pa tako odnos prema osobama s invaliditetom treba biti jednak kao i prema svim drugim osobama", smatra Tatjana, koja tvrdi da upravo rad civilnog društva uvelike pomaže inkluziji i osvješćivanju javnosti.

Osobe s invaliditetom na području Primorsko-goranske županije imaju mogućnost obratiti se Športskom savezu osoba s invaliditetom Grada Rijeke te se uputiti u jedan od njegovih klubova: Atletski klub Srce za osobe s invaliditetom, Plivački klub Forca, Streljački klub invalida Paraolimpijac, Stolnoteniski klub osoba s invaliditetom Rijeka, Boćarski klub osoba s invaliditetom Pulac, Klub za dresurno jahanje osoba s invaliditetom Pegaz, Teniski klub osoba s invaliditetom Fiume - sekcija tenisa u kolicima, Klub alpskog skijanja osoba s invaliditetom Kvarner, Riječki sportski savez gluhih, Sportski klub slijepih Rijeka i Društvo za sportsku rekreaciju osoba s tjelesnim invaliditetom Rijeka.

"Svaka osoba ima mogućnost ostvariti svoje najveće potencijale, a sport je vrlo dobar izbor za to", nadodaje Tatjana.

Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke provodi nekoliko projekata sufinanciranih od strane Europske unije, a kojima je cilj razvoj sporta osoba s invaliditetom, inkluzije i volontiranja.

"Za uspješan rad Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke svakako treba zahvaliti bivšoj predsjednici Saveza - pokojnoj Milki Milinković i sadašnjem predsjedniku Miljenku Mišljenoviću te tajniku Luki Dobroviću, koji su se nesebično posvetili radu za osobe s invaliditetom", istaknula je Tatjana.

Osim što je aktivna u svijetu sporta, Tatjana je angažirana i u kulturnom radu, gdje je kao spisateljica i autorica antropoloških, odnosno dokumentarnih filmova, postigla vrlo značajne rezultate.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti