Pablo: Nova dječja s serija s glumačkom postavom osoba s poremećajima iz autističnog spektra

Serija koristi kombinaciju uobičajene glume i 2D animacije, a svaka epizoda temelji se na iskustvu nekoga s autizmom iz stvarnog života

 

S prikazivanjem počinje nova serija za djecu, čija je prva zvijezda, ali i kompletna glavna postava, sačinjena od glumaca s poremećajima iz autističnog spektra. To seriju čini prvom takvom u povijesti.

Serija imena Pablo usredotočuje se na 5-godišnjeg dječaka s autizmom koji svoju kreativnost i maštu upotrebljava za stvaranje "umjetničkog svijeta" sa životinjskim likovima koji mu pomažu nositi se s društvenim situacijama i rješavati konfuziju i anksioznost.

Serija, koja se emitira na kabelskoj mreži Universal Kids, koristi kombinaciju uobičajene glume i 2D animacije. Svaka epizoda temelji se na iskustvu nekoga s autizmom iz stvarnog života.

Serija od 52 epizode nastala je u Irskoj i prvi je put emitirana na BBC mreži krajem prošle godine. Pokazala se toliko popularnom da sada ulazi na američko i kanadsko tržište, a predviđena je za emitiranje u Latinskoj Americi, Australiji, Bliskom istoku, Kini i Africi, navodi BBC, a prenosi Disability Scoop.

"Pablova jedinstveno vjerodostojna i vrlo originalna premisa pruža svježi uvid u ono što je svakodnevni život za djecu s poremećajima iz autističnog spektra, s ciljem olakšavanja boljeg razumijevanja njihovog iskustva", rekli su iz mreže Universal Kids prilikom najave ovog vrlo jedinstvenog novog dodatka njihovom programu.

Damir Fatušić