Mozak spojen na internet: Ugradnja neuroimplantata u skoroj će budućnosti postati rutinski zahvat

Konkretno će se raditi o mozak-mašina sučeljima koja će omogućiti ljudima da svojim mislima razmjenjuju informacije

 

Eric Leuthard, američki neurokirurg sa Sveučilišta u Washingtonu, vjeruje da će kroz nekoliko desetljeća ugradnja neuroimplantata u ljudske mozgove biti jednostavan zahvat poput plastične kirurgije ili tetoviranja, javlja portal Vidi.hr

Konkretno će se raditi o mozak-mašina sučeljima koja će omogućiti ljudima da svojim mislima razmjenjuju informacije, što bi se moglo nazvati svojevrsnom telepatskom komunikacijom, a uključivati će i direktno spajanje mozga direktno na internet.

Dr. Leuthard je s razvojem implantata započeo prije više godina, kada je među prvima započeo ugrađivati elektrode u korteks mozga pacijentima s epilepsijom i prikupljao signale ispaljivanja neurona koje je potom računalom nastojao prevesti u uzorke koji su prepoznavali stanja uoči epileptičnih napada.

Nakon toga Leuthard je odlučio iskoristiti pacijente za studije u kojima je analizirao sve vrste moždanih signala kako bi učio o tome kako ljudski mozgovi obrađuju misli i na koji bi se način mogli koristiti za upravljanje eksternim uređajima.

Mnogi njegove kolege i računalni znanstvenici u posljednjem su desetljeću postigli veliki uspjeh na tom polju, pa smo do sada već mogli vidjeti kako nepokretne osobe mislima upravljaju invalidskim kolicima i dronovima, no Leuthard kaže kako je to tek početak, jer ćemo vrlo brzo doći u mogućnost upravljanja svim strojevima putem mozak-mašina sučelja, ali i komunicirati putem njih "mislima", što će dovesti do pojave "superčovjeka".

Što se invazivnosti samog postupka tiče, Leuthard kaže kako danas obavlja operacije otklanjanja tumora mozga laserskom kirurgijom s izrazito velikom preciznošću, što je još donedavno bilo SF, pa stoga vjeruje kako bi se neurokirurgija prema današnjoj stopi razvoja kroz samo nekoliko desetljeća mogla razviti do te mjere da ugradnja neurimplantata postane nešto nalik ambulantnim zahvatima.

Slične ideje već nekoliko godina ima Elon Musk koji je prošle godine osnovao tvrtku Neuralink, kao i Mark Zuckerberg koji je medijima otkrio da njegovih 60 inženjera već radi na sučeljima koja će vam omogućiti pisanje poruka mislima.

Leuthard smatra da će većina nas doživjeti dolazak takve tehnologije. "Ovih ritmom razvoja tehnologije nije nezamislivo zaključiti da ćemo kroz 20 godina dobiti mobilni telefon veličine zrna riže koji ćemo ugraditi direktno u vašu glavu", tvrdi dr. Leuthard.

Anita Blažinović