Arheološki muzej u Zagrebu: Izložba povodom Svjetskog dana Roma

Prvi Svjetski kongres Roma smatra se jednim od najvažnijih događaja u povijesti Roma jer su na istome usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni

 

Povodom Svjetskog dana Roma Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji sa Savezom Roma u RH 'KALI SARA' i Hrvatskim državnim arhivom pripremio je izložbu 'Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma'. Predstavljenim materijalima iz života i migracijskim kartama izložba prati kronološki slijed romskih migracija od prve migracije – iz Indije u Europu pa nadalje. Izložbu koja će biti otvorena do 8. travnja 2018. prati niz zanimljivih predavanja i projekcija, a široj javnosti predstavlja i popularizira jezik, povijest i kulturu Roma.

Središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma održat će se 6. travnja u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Manifestacija se održava svake godine u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj 'KALI SARA' kojim se obilježava čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu.

Prvi Svjetski kongres Roma smatra se jednim od najvažnijih događaja u povijesti Roma jer su na istome usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni, a Kongres je rezultirao i proglašenjem službenog romskog jezika (Romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva Rom, što na romskom jeziku znali čovjek. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi 'Gyelem, Gyelem' (Idem, Idem). Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma, održanom 1990. godine u Poljskoj, odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti