Pogled iz kolica Ante Raosa: Apsurd s projektom osobne asistencije u režiji aktualne vlasti

Čitam kako će majke koje imaju status njegovatelja izgubiti to pravo ako rode drugo dijete. Zemlja koja demografski umire, zemlja iz koje se masovno odlazi u jednom pravcu, destimulira roditelje djece s teškoćama u razvoju na širenje obitelji

 

Da nije tužno bilo bi smiješno, kako narod kaže. Nedavno čitam u medijima kako će osobe koje boluju od multiple skleroze nakon 65. godine života izgubiti pravo na osobnog asistenta.

U Hrvatskoj ne postoji zakon koji regulira pravo na osobnu asistenciju, pa sukladno tome ne može to pravo biti ni uskraćeno ili ukinuto. Još je uvijek na snazi pilot projekt za osobnu asistenciju i ostvaruje se preko udruga. Što je još veći apsurd, taj projekt je od početka do danas pilot projekt. Dakle, punih 13 godina nismo osmislili zakonsku regulativu koja će tim projektom osigurati ravnopravnost i dovoljan broj osobnih asistenata. Ovo što danas imamo samo je izbor udruga koojima će se osobni asistent odobrit, a kojima neće. Kao da svi imaju iste potrebe - bio netko nepokretan i ležao u krevetu ili mogao voziti auto.

Najveći je apsurd, dakle, da osobe koje imaju više od 65 godina ne mogu ostvariti pravo na osobnog asistenta. Nema potrebe strahovati da će nam se uskratiti to pravo nakon 65. godine, jer mi to pravo ni nemamo. Niti sukladno natječajima vam se ne može odobriti osobni asistent, neovisno o dijagnozi.

Također, nedavno čitam kako će majke koje imaju status njegovatelja izgubiti to pravo ako rode drugo dijete. Zemlja koja demografski umire, zemlja iz koje se masovno odlazi u jednom pravcu, destimulira roditelje djece s teškoćama u razvoju na širenje obitelji. Ovdje se postavlja pitanje tko ima pravo na status njegovatelja - roditelj ili dijete? Koliko mi je poznato, status njegovatelja ne mogu ostvariti oni koji nemaju dijete s teškoćama u razvoju, dakle dijete je to koje ostvaruje to pravo. Sukladno tome, s novim članom u obitelji nije nestao invaliditet kod djeteta s teškoćama u razvoju, ono i dalje ima iste potrebe, iste zahtjeve, ono i dalje treba svu pomoć koju je trebalo i ranije.

Stoga se pitam: ako će se već uzeti naknada za status njegovatelja, što ćemo s djetetom s teškoćama u razvoju, kuda s njim? Ako će majka biti okupirana novorođenim djetetom i kao takva neće moći skrbiti o djetetu s invaliditetom, onda moramo naći načina kako ćemo zbrinuti to dijete, moramo osigurati uvjete u kojem to dijete neće izgubiti niti malo ljudskog dostojanstva. Najaviti kako će se majkama uskratiti naknada za status roditelja njegovatelja samo zato što će ponovno roditi je neozbiljno i ponižavajuće, pogotovo prema djetetu s teškoćama u razvoju.

Hrvatska ima Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Činjenica je da demografsku politiku nismo osmislili. Odlazak mladih i cijelih obitelji, destimuliranje majki djece s teškoćama u razvoju na rađanje, put je koji vodi u još dublje demografsko potonuće. I na kraju, kada je socijalna politika u pitanju, moram reći niti poznajemo put, niti znamo što želimo. Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju uglavnom su prepušteni sami sebi i svojim obiteljima. Promijenilo se jedino to da su uvjeti života iz dana u dan sve skuplji, naravno na teret obitelji. Vlada je osnovala Povjerenstvo za osobe s invaliditetom, donijela strategiju i točka, ništa više.

Meni je lako napisati kako ministrica Murganić mora otići, ali to nije rješenje. Ovdje je jedino rješenje da kompletna Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem ode u ropotarnicu zaborava. Slika koju aktualni premijer postavlja je i ponižavajuća i poražavajuća.

Svaka direktiva koja stiže iz europskih krugova i koju premijer s toliko žara primjenjuje vodi nas u propast, u izumiranje hrvatskog naroda i hrvatske države. Plenković ispunjava uvjete koje mu zadaje EU kao da su ga oni birali za premijera, vladu je sastavio po podobnosti, a ne po sposobnosti. I ono najgore: premijera ne zanima čovjek, njega zanima stranka. Zato mislim kako je vrijeme da ova vlada kupi prnje i omogući sposobnima vođenje Hrvatske.

Piše: Ante Raos

 

Povezane vijesti