Slatina: Donacija engleske udruge Living Life za senzornu sobu namijenjenu djeci s teškoćama u razvoju

Mick i Lyn Trott, voditelji udruge Living Life, imaju bogato iskustvo u radu s autističnom djecom te mališanima koji imaju teškoće sa senzornom integracijom

 

Zahvaljujući vrlo izdašnoj donaciji engleske udruge Living Life iz Eastbornea, koja već godinama prikuplja i doprema humanitarnu pomoć Gradskom društvu Crvenoga križa Slatina, u zgradi Centra nevladinih udruga Slatina otvorena je privremena senzorna soba s opremom vrijednom približno 100.000 kuna za djecu s poteškoćama u razvoju, javlja Glas Slavonije

U povodu toga za stručne suradnike u odgojno-obrazovnim ustanovama i zainteresirane roditelje organizirano je predavanje o senzornoj integraciji u svakodnevnom životu. Njega je održala radna terapeutkinja Marija Grgić, voditeljica privatnog Kabineta za procjenu i poticanje razvoja Sretno dijete iz Virovitice, s ciljem prepoznavanja disfunkcije senzorne integracije tijekom igre s djecom od najranije dobi. U njezin kabinet dolaze roditelji s djecom iz Slatine, Orahovice i Mikleuša, i to je bio razlog da održi predavanje u Slatini. Prema njenim riječima, nakon uočenog problema kod djeteta nužno je obratiti se stručnjaku za senzornu integraciju, a to može biti radni terapeut, fizioterapeut, edukacijski rehabilitator ili logoped, kako bi se odgovarajućim tretmanom dijete osposobilo "za maksimalno funkcioniranje u aktivnostima svakodnevnog života".

Voditelji udruge Living Life Mick i Lyn Trott i privatno udomljavaju djecu te imaju bogato iskustvo u radu s autističnom djecom i mališanima koji imaju teškoće sa senzornom integracijom. Oni s nekoliko engleskih stručnjaka borave u Slatini, gdje svakodnevno održavaju radionice s roditeljima i njihovom djecom s teškoćama u razvoju, u kojima kroz igraonicu senzorne sobe prenose roditeljima svoja znanja i iskustva u radu s takvom djecom. Asistira im Denis Cukor kao roditelj dvogodišnje djevojčice koja ima potrebu za senzornim integracijama i jedan od inicijatora cijeloga projekta.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenoga križa Slatina Vladimir Jelenčić kroz različite je projekte pokrenuo okupljanje djece s poteškoćama u razvoju i organiziranje različitih prikladnih igara i aktivnosti radi zajedničkog provođenja slobodnog vremena. Izgradnjom nove zgrade Područne škole u prigradskom naselju Kozicama pojavila se mogućnost korištenja stare školske zgrade u druge svrhe.

"Ravnateljica škole Ksenija Vujanović Juras prepoznala je naše potrebe i ustupila nam te prostorije na korištenje. Naša udruga Pro vita 4+ preko Zaklade Slagalica dobila je 15.000 kuna, Crveni križ dao je razliku potrebnog novca i prošle godine s približno 25.000 kuna uredili smo jednu veliku sobu, kuhinju i kupaonicu pristupačnu osobama s invaliditetom. Opremu za senzornu sobu premjestit ćemo u tu zgradu i tako napokon ostvariti ideju o osnivanju centra za djecu s poteškoćama u razvoju. Naš je konačni cilj da se u ove aktivnosti uključe i daju svoj doprinos stručnjaci koji postoje na slatinskom području, da zainteresiramo mlade da se školuju za takva zanimanja i da stvorimo uvjete da se takvi stručnjaci kod nas mogu i zaposliti", kaže Jelenčić.

Centar za djecu s poteškoćama u razvoju isprva mora biti pod patronatom Crvenoga križa, jer sve je i poteklo iz Crvenoga križa. No ako bude dovoljno snage, uključujući stručnjake, interes roditelja, način financiranja i druge obveze, možda bi jednoga dana mogao postati i samostalna ustanova.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti