Camino: Dirljiva priča o dvojici prijatelja koji su zajedno prošli hodočašće od 800 kilometara

"Mi nismo stvoreni kako bismo bili otok. Kada bismo samo promijenili svoje držanje i dopustili ljudima da nam pomognu, onda bismo mogli mnogo toga postići, bez obzira jesmo li osoba s invaliditetom, samohrana majka ili užurbani biznismen", kaže Patrick Gray

 

Dvojica posebnih prijatelja, Justin Skeesuck i Patrick Gray, prošli su hodočasničku rutu Put svetog Jakova, odnosno Camino, koji je dugačak oko 800 kilometara. Ovo je bilo jedinstveno hodočašće, jer je jedan od njih, Justin Skeesuck, osoba s invaliditetom, a zahtjevnu rutu prošao je zahvaljujući Patricku, koji je cijelim putem gurao njegova kolica. Inače, ova dvojica Amerikanaca rođena su u istom gradu, odnosno istoj bolnici u razmaku od 36 sati, zajedno su odrasli i bili su jedan uz drugoga u najvažnijim životnim trenucima. Obojica su zasnovali obitelji i imaju troje djece.

Prije otprilike 20 godina Justinu je dijagnosticirana progresivna neuromuskularnu bolest. Zbog bolesti je postepeno gubio snagu u rukama i nogama te naposljetku završio u invalidskim kolicima. U ljeto 2012. godine Patrick i Justin odlučili su otići na hodočašće. Tom prilikom Patrick je Justinu obećao: "Ja ću te gurati".

Dvije godine kasnije napokon su krenuli na hodočašće. Putovanje je trajalo 34 dana tijekom kojih su prohodali nekoliko planina, prolazili pokraj brojnih rijeka i kroz španjolsku pustinju Mesetu.

"Neke dionice su bile jako naporne, posebno uzbrdice i blatnjave ceste, kroz koje je bilo teško gurati kolica. Mislim da nikada u životu nisam bio tako umoran. Ali uspjeli smo", kaže Patrick.

U nekoliko navrata je, priznaje, posumnjao u svoju snagu i zamalo prekinuo hodočašće. Nakon putovanja dvojica hodočasnika su često svjedočili o Caminu. Pričali su o brojnim iskušenjima tijekom puta, zatim o pronađenoj vjeri, ali i požrtvovnom prijateljstvu koje je Justinu omogučilo da prođe Camino.

"Na hodočašće sam krenuo s otvoren za sve dobro koje u svijetu postoji, ali koje mi u svakodnevnom životu ne primjećujemo. Dok smo prolazili Španjolskom pristupali su nam brojni stranci u želji da nam pomognu u najtežim situacijama. Oni su mi vratili povjerenje u čovječanstvo", kaže Justin. Neki hodočasnici su im pomagali jedan dan, a drugi su ih pratili i po dva tjedna.

Justin nije niti jednom pao u iskušenje i žalio Patricka koji ga je gurao. "Kada nekome uskratite njegovu pomoć, onda mu uskratite radost. Ja sam bio sretan što sam Patricku omogućio da mi posudi noge i ruke, odnosno da se pretvori u moje udove", objašnjava. Patrick tvrdi kako je Camino promijenio njegove životne prioritete. Prije hodočašća je bio muškarac koji je sve morao kontrolirati, ali nakon hodočašća je odlučio svoju obitelj i posao prepustiti Božjem vodstvu.

Nakon povratka u SAD dvojica hodočasnika su objavila knjigu I’ll Push You (Ja ću te gurati) i slikovnicu Push (Guraj).

"Mi nismo stvoreni kako bismo bili otok. Moraju nas nositi isključivo oni snovi koje sami ne možemo realizirati. Moramo biti povezani. Kada bismo samo promijenili svoje držanje i dopustili ljudima da na pomognu, onda bismo mogli mnogo toga postići, bez obzira jesmo li osoba s invaliditetom, samohrana majka ili užurbani biznismen", zaključuje Patrick Gray.

Anita Blažinović