Udruga Kulturna inicijativa: Pula postaje dio međunarodnog pokreta kroz 'Blagdan jazza'

Međunarodni dan jazza se ove godine obilježava kroz 263 manifestacije u 81 zemlji, među kojima je i Hrvatska

 

Ovog travnja Pula postaje dio međunarodnog pokreta i ulazi u elitno društvo gradova koji obilježavaju Svjetski dan jazza! Prvi po redu 'Blagdan jazza' potpisuje Udruga Kulturna inicijativa, uz podršku Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule.

U studenom 2011. godine Generalna konferencija UNESCO-a je povodom važne uloge jazz glazbe u svjetskom razvoju kulture, datum 30. travnja proglasila Međunarodnim danom jazza. Stvoren kako bi privukao pozornost na jazz kao fenomen koji promiče međusobno razumijevanje među ljudima, Međunarodni dan jazza se ove godine obilježava kroz 263 manifestacije u 81 zemlji, među kojima je i Hrvatska.

Veliku dvoranu Doma Hrvatskih Branitelja će 30. travnja s početkom u 20 sati prožeti osjećaj neobjašnjive ugode i potpune relaksacije za koju je zaduženo šaroliko društvo glazbenika. Roy Young s Jamajke i Oleg Kireyev iz Rusije uz domaće snage Dušana Kranjca, Nenada Mirta, Zvjezdana Ružića i drugih.

Roy Young, živući glas Jamesa Browna, mahniti groove i pravi "crni vokal" koji doslovno prodire u srce slušatelja. Neobuzdani temperament, energija i potpuna predanost na pozornici - nadahnjuju i vesele svih koji su ikada slušali ovog gurua soul glazbe. Profinjena melodičnost stvorena dihotmijom očaravajućeg zvuka saksofona i baršunastog glasa koji plijeni pažnju... Oleg Kireyev i Roy Young – pravi show vrhunskih umjetnika koji se pamte.

Ulaznice po cijeni od 60 kuna dostupne su na svim prodajnim mjestima i u sustavu Eventim, te sat vremena prije početka koncerta na ulazu u dvoranu.

ROY YOUNG (JAZZ, SOUL, VOKAL) JAMAJKA

Roy Young je energični soul pjevač sa zaista jedinstvenim i nezaboravnim glasom! Rođen je u brdima Jamajke u straćari bez tekuće vode i struje, a njegova ljubav prema soul glazbi pojavila se u najranijem uzrastu. U dobi od 13 godina preselio se u Veliku Britaniju, dok je s 15 godina napustio školu i krenuo na put s deveteročlanim bendom. Njegov je glas jedinstven i izražen. Bit ćete impresionirani njegovim stilom i pristupom svakoj pojedinoj izvedbi. Roy Young je jedan od najvećih vokalnih talenata našeg vremena.

OLEG KIREYEV (SAKSOFON, JAZZ) RUSIJA

Kireyev živi i djeluje na relaciji Europa – New York. Njegova diskografija obuhvaća petnaestak albuma različitih žanrova jazz glazbe. Rođen je u Baškiriji (Ural, Rusija). Glazbenu karijeru je započeo jazz glazbom s elementima baškirske narodne glazbe na prijelazu 80-ih i 90-ih godina, pohađao je jazz školu radeći nekoliko godina u Poljskoj, a domovinu jazza – Ameriku – osvojio je etno-jazz projektom „Feng Shui Jazz kazališta“. Za taj projekt je također dobio prvu nominaciju "Grammy" 2008 godine. Kao i mnogi veliki jazz glazbenici, Oleg se ne boji eksperimentirati u klasičnom jazzu s malim sastavom, paralelno razvijajući projekte u području etno jazza, world glazbe i smooth jazz-a što mu dopušta da ostane zamijećen kod vrlo raznolike publike. "Nevjerojatno čvrst, pun entuzijazma, stiliziran i visokokvalitetan", kažu za zvuk njegovog saksofona Amerikanci. "Energija – kolekcionarska, fleksibilnost – nevjerojatna. Obrazovanost – širokog spektra", kažu Rusi.

In Portal