Kinoteka: Tjedan filmova koji tematiziraju bitne ekološke i društvene probleme

Među ostalim, bit će prikazan i francuski dokumentarac 'Između neba i leda' oskarovca Luca Jacqueta o klimatskim promjenama

 

Od 8. do 12. svibnja kino Kinoteka će ugostiti program zagrebačkog Dokukina. Na rasporedu su tri dokumentarna filma koja tematiziraju bitne ekološke i društvene probleme te hvaljeni dokumentarac o svjetskom prvaku u ronjenju na dah Goranu Čolaku.

U utorak, 8. svibnja, prikazuje se Moje stvari, finski dokumentarac u režiji Petrija Luukkainena koji je godinu dana živio bez svih svojih stvari. Redatelj odlučuje provesti radikalan eksperiment: odnosi sve svoje stvari u podrum i počinje živjeti prema strogom pravilu – smije vratiti samo jednu stvar dnevno i ne smije kupiti ništa novo. Hoće li odustajanjem od potrošačkog društva ujedno odustati i od društvenog života? Može li imati prijatelje ako nema mobitel? I hoće li ostatak svijeta uopće prihvatiti takav projekt?

'Ovo mijenja sve', kanadsko-američki dokumentarni film u režiji Avija Lewisa, snimljen prema istoimenom bestselleru Naomi Klein na rasporedu je u srijedu, 9. svibnja. Ovo mijenja sve nastajao je tijekom 211 dana snimanja, u četiri godine, na pet kontinenata. Film je epski pokušaj da se u drugačijem svjetlu prikažu golemi dosezi klimatskih promjena. Naratorica Naomi Klein u filmu gradi svoju najkontroverzniju i najuzbudljiviju ideju: egzistencijalnu krizu klimatskih promjena možemo upotrijebiti kako bismo svoj neuspjeli ekonomski sustav pretvorili u nešto radikalno bolje.

Četvrtak i subota, 10. i 12. svibnja, u Kinoteci rezervirani su za 'Moj život bez zraka' redateljice Bojane Burnać. Film donosi pogled u začudan svijet čovjeka čiji se najvažniji trenuci događaju pod vodom za vrijeme samo jednog strogo kontroliranog daha. Neprestano pomičući granice tjelesnosti on uporno odlazi onkraj mogućeg, vjerujući kako će po neizvjesnom povratku na površinu još jednom postati najbolji. Moj život bez zraka prenosi osjećaj koji imamo kad zaronimo u plavetnilo – onaj kompleksan spoj uzbuđenja, straha, neizvjesnosti i moći prekrivenih zujanjem tišine.

U petak, 11. svibnja, gledamo francuski dokumentarac 'Između neba i leda' oskarovca Luca Jacqueta o klimatskim promjenama. U središtu filma je 82-godišnji francuski glaciolog Claude Lorius koji je prije više od pedeset godina prvi put posjetio Antarktiku. Cijenjen i stručan znanstvenik u filmu otkriva tajne prošlosti analizirajući različite razine leda. Jacquet mu se pridružuje na tom najjužnijem dijelu planeta kako bi doživio i zabilježio njegovu ljepotu, ali i golem utjecaj klimatskih promjena tijekom desetljeća.

Subotnja matineja donosi danski animirani film 'Nevjerojatna priča o divovskoj kruški'. Najbolji prijatelji, slon Sebastijan i mačka Prugica, žive u mirnom primorskom mjestu Suncogradu. Njihovu idiličnu svakodnevicu prekida nestanak omiljenog gradonačelnika Đibija. Iznenadni pronalazak Đibijeve poruke u boci uvest će ih u opasnu avanturu s gusarima, morskim zmajem i znatiželjnim duhovima.

Božica Ravlić