Udruga slijepih Međimurske županije: Brojne aktivnosti za aktivniji život osoba s invaliditetom

Udruga, uz sve ostalo, promiče integraciju slijepih osoba u društvo te se na taj način zalaže za prava svih osoba s invaliditetom i doprinosi senzibilizaciji javnosti o OSI populaciji

 

Udruga slijepih Međimurske županije brojnim aktivnostima koje provodi putem projekata i programa, doprinosi društvenoj integraciji slijepih osoba, terapijskim i rehabilitacijskim učincima, jačanju samostalnosti i samopouzdanja te zdravlju slijepih osoba.

S obzirom da su slijepe osobe jako ograničene s izborom aktivnosti, Udruga im nudi mogućnosti sudjelovanja na aktivnostima koje su im prilagođene, kako bi se, sudjelujući u njima, družili te smanjili svoju izoliranost, poboljšali svoje psihofizičke sposobnosti i poboljšali snalaženje u prostoru. Članovi Udruge, osim međusobnog druženja s drugim članovima unutar Udruge, druže se i sa članovima srodnih udruga.

Udruga također promiče integraciju slijepih osoba u društvo te se na taj način zalaže za prava svih osoba s invaliditetom i doprinosi senzibilizaciji javnosti o slijepim osobama i drugim osobama s invaliditetom.

Neki od projekata i programa, čije aktivnosti je Udruga provela u posljednje vrijeme su “Pravi put”, kojeg financiraju općine s područja Međimurske županije, “Svaki zamah je bitan”, kojeg financira Međimurje plin, “Zajedničkim snagama do svijetle budućnosti”, kojeg financira Grad Čakovec te “Rekrea(k)tiva”, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ove godine, 27. lipnja, članovi Udruge su išli na jednodnevni izlet na kupanje u Terme Minerva u Varaždinskim Toplicama.  Sudjelujući na ovoj aktivnosti poboljšali su svoje psihofizičke sposobnosti i sposobnosti orijentacije u prostoru te ojačali samostalnost, samopouzdanje i koordinaciju s obzirom da su boravili izvan svoje svakodnevne sredine.
Također, kroz druženje s ostalim članovima Udruge doprinijelo se smanjenju njihove izoliranosti te poboljšanju komunikativnosti.

Na Međunarodno sportsko - rekreativnom susretu, održanom 7. srpnja prema dogovoru o međusobnoj suradnji, sudjelovale su četiri srodne udruge (Udruga slijepih Međimurske županije, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Ptuj te Udruge slijepih Varaždinske županije – Varaždin).  Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota ugostilo je druge udruge te organiziralo cjelodnevno druženje, s organiziranim sportskim aktivnostima, na kojima su sudjelovali i članovi Udruge slijepih Međimurske županije.

Članovi Udruge sudjelovali su i na Radionicama na otvorenome u organizaciji Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije. Članice Saveza prezentirale su proizvode izrađene na radionicama u svojim udrugama.

Članovi su također uređivali vrt te sudjelovali su na radionici glinenih proizvoda, na kojoj su izrađivali privjeske.

Na svim ovim aktivnostima članovima su videću pratnju i prijevoz pružale dvije videće pratiteljice zaposlene u Udruzi, jedna preko projekta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku “Pokret!”, a druga preko europskog projekta “Izazov”.

Marija Ciglar

 

Povezane vijesti