Tužna vijest: Preminula glumica Marija Kohn

Zapažene uloge ostvarila je i na filmu i televiziji, a za svoju prvu, iznimno sugestivno odigranu ulogu seoske djevojke Rože u filmu Svoga tela gospodar bila je nagrađena na festivalu u Puli

 

Hrvatska glumica Marija Kohn preminula je u ponedjeljak u 84. godini nakon teške bolesti, objavilo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU).

Marija Kohn rodila se na Lopudu, 7. kolovoza 1934. Gimnaziju je završila u Dubrovniku 1952. godine, a 1957. diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti (ADU).

Od 1949. nastupala je u dubrovačkim predstavama Omladinskoga kulturno-umjetničkoga društva Marina Držića i Narodnoga kazališta, a od 1954. u Zagrebačkom dramskom kazalištu, današnjem GDK Gavella. Kao slobodna umjetnica od 1983. do 1987. nastupala je i u Teatru &TD i Teatru u gostima,  od 1987. do 1990. bila je članica Satiričkoga kazališta Kerempuh, a nakon toga, do odlaska u mirovinu 1999., članica je ansambla zagrebačkoga HNK.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama glumila je od studentskih dana (Maru u Robinji H. Lucića), a osobito se istaknula u Držićevim komedijama, a bliskost vlastitih korijena i izričaja s likovima dubrovačkih dramatičara prenijela je i u tumačenja Vojnovićevih protagonistica iz Dubrovačke trilogije.

Istaknula se podjednako u dramskim i komičnim ulogama, kao Roža (S. Kolar, Svoga tela gospodar), Antigona (J. Anouilh), Erminija (S. Novak, Mirisi, zlato i tamjan), Eva (M. Krleža, Vučjak), Jele (I. Vojnović, Ekvinocijo), Omakala i Dobre (M. Držić, Plakir iliti Grižula i Skup), Baba (S. Mroźek, Pješice), Gospođa Frola (L. Pirandello, Tako je/ako vam se čini/).

Zapažene uloge ostvarila je i na filmu i televiziji, a za svoju prvu, iznimno sugestivno odigranu ulogu seoske djevojke Rože u filmu Svoga tela gospodar (1957) F. Hanžekovića bila je nagrađena na festivalu u Puli. Ostale značajnije uloge: H-8 (1958) N. Tanhofera, Tri Ane (1959) B. Bauera, Kužiš stari moj (1973) V. Kljakovića, Kuća (1975) B. Žižića, Ambasador (1984) F. Hadžića.

Uz ostale nagrade 1995. dobila je Nagradu Mila Dimitrijević,  Nagradu Vladimir Nazor za glumu dobila je 1975., a za životno djelo 2014. godine.

Ispraćaj Marije Kohn bit će u srijedu, 18. srpnja u 13.35 sati na zagrebačkom krematoriju.

Hina