Svi u Istru: Otvoren Motovun Film Festival

Počasni gost festivala i dobitnik ovogodišnje nagrade Maverick Motovuna za inovativnost u širenju granica filmskog izričaja švedski je redatelj Ruben Östlund, dok su gosti festivala Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija

 

Prigodnim programom te poljskim filmom "Napad panike", prvijencem Paweła Maślone koji istražuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista i nesretnika, u Motovunu je u utorak navečer otvoreno 21. izdanje Motovun Film Festivala.

 Do subote, filmofili i ostali zaljubljenici u filmsku umjetnost, uživat će u stotinu nezavisnih naslova, ali i izložbama, performansima, koncertima, nastupima DJ-eva te ostalim zabavnim sadržajima. Filmski program nudi nekoliko uzbudljivih hrvatskih premijera i ostvarenja sa svih strana svijeta, kao i nekoliko filmova koje će predstaviti sami redatelji i redateljice. 

 Naglasak festivala i ove je godine na nezavisnim filmovima s temama koje dobrim dijelom odražavaju duh današnjice i aktualne globalne probleme. U programu su filmovi iz velikih kinematografija poput američke, francuske i kineske, ali i iz Crne Gore, Švicarske, Kolumbije, Danske i Poljske.

 Počasni gost festivala i dobitnik ovogodišnje nagrade Maverick Motovuna za inovativnost u širenju granica filmskog izričaja švedski je redatelj Ruben Östlund dok su gosti festivala Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija, a na "brdo filmova" stižu i gosti iz Berlina, ovogodišnjega grada partnera festivala – filmaši, glazbenici i likovni umjetnici. Trinaestero umjetnika s berlinskom adresom predstavit će se izložbom "Zidovi i mostovi". Iz Berlina dolazi i ovogodišnji festivalski žiri, točnije filmaši iz raznih zemalja trenutačno s boravištem u tom gradu.

Ovogodišnji festival posvećen je i dvojici pritvorenih redatelja - Ukrajincu Olegu Sencovu i Rusu Kirilu Serebrenikovu čiji je film "Ljeto", istinita priča s elementima mjuzikla o stvaranju rock scene u Sovjetskom Savezu, u programu Festivala.

 "Stvoriti bezbrižnu oazu za ljude koji vole filmove i ljude koji rade filmove, to je već dva desetljeća naša jedina ambicija", kaže direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković. 

Istarski župan Valter Flego ističe kako je motovunski Festival za Istru od neprocjenjive kulturne i društvene važnosti.  To je manifestacija "koja nam otvore prozore i vrata jednog magičnog svijeta i uvodi nas u čaroliju sedme umjetnosti", rekao je  Flego.

 Motovun očekuje i techno ekspanzija, jer će bogatu berlinsku elektroničku scenu predstaviti njezini protagonisti,  jedan od očeva te scene Mark Reeder, pokretač tamošnje najdugovječnije klupske večeri Corin Arnold te house zvijezda Ian Pooley.

Hina

 

Povezane vijesti