Muzej Međimurja Čakovec: Izložba 'Muzej za POGLED' za djecu s autizmom

Cilj ovog projekta bio je podići kvalitetu života autistične djece te doprinijeti njihovoj boljoj općoj prilagodbi


U Svečanoj dvorani Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je izložba dječjih likovnih radova proizašlih iz interdisciplinarnog projekta pod nazivom Muzej za POGLED.
Riječ je o ideji namijenjenoj autističnoj djeci. Naime, poremećaji iz autističnog spektra izrazito otežavaju svakodnevni život, socijalizaciju i integraciju u društvo. Stoga je cilj ovog projekta bio podići kvalitetu života autistične djece te doprinijeti njihovoj boljoj općoj prilagodbi. 
Na otvorenju izložbe ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, Maša Hrustek Sobočan, naglasila je kako Muzej intenzivno razvija pedagoško-edukativni program i pokušava prilagoditi svoje aktivnosti najmlađima. Viša kustosica Muzejskog dokumentacijskog centra u Zagrebu, Tončika Cukrov, pohvalila je naš muzej kao jedan od samo tri muzejske institucije (uz Tiflološki i Etnografski muzej u Zagrebu), koje su iskoračile s programom za osobe s invaliditetom. Prisutne su pozdravile i vrlo afirmativno o ovom projektu govorile i tajnica udruge POGLED Patricija Kuhta te autorica projekta, klinička psihologinja – voditeljica Psihologijskog centra Čakovec i stručna suradnica udruge Pogled, mr. sc. Jelena Klinčević.
U ime Grada Čakovca, izložbu je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, istaknuvši kako je ovaj projekt proglašen Naj-akcijom "Grada Čakovca – prijatelja djece" za 2018. godinu, a svoja iskustva i dojmove iz projekta Muzej za POGLED okupljenoj publici ispričala je i inicijatorica projekta, muzejska savjetnica i voditeljica likovnih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec, Erika Nađ Jerković.  
Radionice za autističnu djecu održavale su se od travnja do lipnja ove godine u stalnom postavu Likovne galerije MMČ-a, a pohađala su ih djeca od 4 do 18 godina. Uz izložbu, tiskana je i posebna publikacija. 
Sponzori projekta su Grad Čakovec, Međimurske vode i tiskara Letis.
Lijepe riječi zahvale dobili smo od kliničke psihologinje Jelene Klinčević, autorice projekta Muzej za Pogled: "Želim još jednom zahvaliti Muzeju Međimurja Čakovec na predivnoj inicijativi i suradnji tijekom nekoliko mjeseci razvoja i realizacije našeg zajedničkog projekta. U muzeju smo se osjećali prihvaćeno i važno, čarolija kulture i umjetičkog ozračja nadahnula je i potaknula djecu iz Udruge za autizam Pogled i ozarila njihove brižne roditelje. Bio je ovo njihov prvi iskorak u vanjski svijet, mi koji poznajemo njihove poteškoće i pratimo njihov razvoj znamo koliko im je to značilo i zato smo sretni što smo mogli sudjelovati u ovom projektu."

Anita Blažinović