Kaptol: U tijeku je deveti festival Orgulje Zagrebačke katedrale

Zagrebačka katedrala dom je orguljama iz njemačke gradione Walcker iz 1855. godine, koje su smatrane jednim od najljepših orgulja u Hrvatskoj i Europi

 

U tijeku je deveto izdanje festivala Orgulje Zagrebačke katedrale, koji je započeo 19. srpnja 2018. koncertom austrijskog orguljaša Johannesa Ebenbauera, a trajat će do 20. rujna uz predstavljanje vodećih hrvatskih, europskih i svjetskih koncertnih orguljaša.

Nakon prvog koncerta na čijem su programu bila djela F. Schmidta, F. Mendelssohna, J. Ebenbauera i F. Liszta, a potom i drugog koncerta 26. srpnja kada su nastupili hrvatski orguljaš Edmund Borić-Andler, australski trubač Paul Goodchild i hrvatki violinist Goran Končar, koncerte će održati 9. i 23. kolovoza hrvatski orguljaši Milan Hibšer i Hrvoje Trinke, a 30. kolovoza na rasporedu je koncert britanskoga umjetnika Henryja Fairsa.

Ben van Oosten iz Nizozemske nastupit će 6. rujna, a slovački orguljaš Stanislav Šurin i Helmut Hauskeller na panovnoj fruli koncert će održati 13. rujna.

Festival završava koncertom hrvatskoga orguljaša Višeslava Jaklina 20. rujna.

Kako je istaknuto u najavi festivala, Zagrebačka katedrala dom je orguljama iz njemačke gradione Walcker iz 1855. godine, koje su smatrane jednim od najljepših orgulja u Hrvatskoj i Europi te su neprocjenjiv dio hrvatske i europske kulturne baštine.

Festival Orgulje zagrebačke katedrale, pod organizacijskim vodstvom Udruge Zvuci tišine i umjetničkim vodstvom Edmunda Borić-Andlera, ugostio je u  proteklih osam godina vodeće hrvatske orguljaše te predstavio europske i svjetske koncertne orguljaše.

Ulaz na sve koncerte je slobodan uz dobrovoljne priloge za orgulje.

Klaudija Klanjčić