Sarajevo Film Festival: Veliki pljesak i pohvale publike za film 'Mali' Antonija Nuića

Boris Matić, producent filma, kazao je da  film svojim besprizornim likovima jednostavno ponudio sliku zemlje u kojoj su srušene temljene moralne i ljudske vrijednosti

 

Veliki pljeskom pozdravila je u nedjelju publika Sarajevo Film Festivala (SFF) novi film Antonija Nuića "Mali" koji se nakon velikog uspjeha u Puli sada natječe za najbolje dugometražni igrani film najveće regionalne filmske smotre.

Nuićev film priča je odnosu problematičnog oca i njegova malodobnog sina no zapravo je portret suvremenog hrvatskog društva čije temelje podrivaju korupcija, bezakonje i nemoral.

Oca tumači Franjo Dijak u ulozi osuđenog dilera drogom koji ne kani odustati od nezakonitog ponašanja no istodobno želi zadržati srkbništvo nad svojim sinom i zbog toga je spreman učiniti baš sve i to na tragu zatvorske "škole" u koju ga je poslala država i pri tom nije uspjela provesti njegovu rehabilitaciju. 

Uloga sina pripala je Viti Dijaku, Franjinom stvarnom sinu, koji se izvrsno uklopio u ekipu iz Nuićevog omnibusa "Seks, piće i krvoproliće"snimljenog prije 13 godina, a "Mali" je zapravo nastavak priče o Frenkiju i njegovu društvu.

Nakon projekcije filma u Sarajevu pred publikom koja nije skrivala oduševljenje, Nuić, ujedno scenarist filma, rekao je kako mu se čini da je najmanji problem gledati drogu i alkohol na ekranu jer mladi u stvarnosti vide i slušaju puno gore stvari.

Ubojstvo koje počini dječak za Nuića je prirodna posljedica odgoja i stanja u okruženju u kojemu živi jer "Kako sijemo tako i žanjemo", rekao je.

Otkrio je da ga subkulturni likovi s ruba koji dominiraju filmom zapravo prate još od Akademije scenskih umjetnosti. Za nastavak "sage o Franji" rekao je da je logični slijed priče koja će sigurno imati i svoje nastavke te ih i obećao, ali u drugom žanru, "možda mjuziklu", kazao je kroz šalu.

Franjo Dijak smatra da je Nuić upravo čekao njegova sina kako bi ga uveo u film i radio na nastavku davno započete priče. Ulogu mentora nad svojim sinom, kako je kazao, potpuno je prepustio redatelju i oni su se dobro razumjeli pa se otac mogao posvetiti svojoj ulozi.

"Tajna je bila u kratkim i jasnim uputama", kazao je Dijak.

Njegov sin Vito rekao je da ni sam ne zna kako se našao u filmu, ali kad je čuo prijedlog  "Rekao sam može, došao sam i igrao u filmu".

Rakan Rushaidat se u "Malom" zapravo vratio liku kojega je glumio na početku karijere, a sada ističe da je rad na novom filmu pokazao neku gotovo obiteljsku vezu filmu cijele ekipe.

"Ovo ja ne doživljavam kao posao", kazao je Rushaidat.

Boris Matić, producent filma, kazao je da  film svojim besprizornim likovima jednostavno ponudio sliku zemlje u kojoj su srušene temljene moralne i ljudske vrijednosti.

"Ne vjerujem da ćemo ovim filmom nešto promijeniti, ali se nadam da ćemo na to barem skrenuti pozornost", kazao je Matić.

Cijela ekipa filma s nestrpljenjem očekuje reakciju publike u Hrvatskoj gdje bi se u kinima "Mali" trebao početi prikazivati 2019., a u međuvremenu natjecat će se na drugim  međunarodnim festivalima za koje, potvrdio je Matić, stižu pozivi.

U okviru natjecateljskog programa SFF-a u katetgiji igranog filma sarajevska publika u nedjelju je mogla pogledati i rumunjsko ostvarenje "Princ na smeđem konju" redateljice Ane Lungu.

Film preispituje odnose troje mladih glumaca, društvene odnose i vrijednost koju predstavlja ljubav.

Hina