NSK: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama

Skup je namijenjen knjižničarima narodnih, školskih, visokoškolskih, sveučilišnih i specijalnih knjižnica, koje su zakonski obvezne izgrađivati fondove službenih publikacija

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te Gradska knjižnica i čitaonica Pula organiziraju "Drugi međunarodni skup: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama", koji će se u Knjižnici održati 3. listopada 2018. – objavljeno je početkom kolovoza na www.nsk.hr.

Stoga pozivaju sve zainteresirane da se prijave do 23. rujna 2018. za sudjelovanje. Istog dana u prostoru Zbirke službenih publikacija NSK bit će upriličeno svečano otvorenje Europskog dokumentacijskog centra, koji odnedavno djeluje u sklopu Knjižnice.

Kako je najavljeno, skup je namijenjen knjižničarima narodnih, školskih, visokoškolskih, sveučilišnih i specijalnih knjižnica, koje su zakonski obvezne izgrađivati fondove službenih publikacija ili to čine sukladno ciljevima knjižnice i potrebama svojih korisnika. Podsjećaju da je prvi skup ovakve vrste održan 2012. godine u Puli.

"Kroz pozvana izlaganja na skupu će biti predstavljene teme vezane uz petogodišnje članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji u Godini Europske kulturne baštine, službene publikacije u kontekstu Prijedloga Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, obradu službenih publikacija prema novom Nacionalnom pravilniku za katalogizaciju i dostupnost informacijskih izvora u sklopu djelovanja Europskog dokumentacijskog centra NSK", objavljeno je.

Istaknuti su ciljevi stručnog skupa:

- proširiti znanje knjižničara o službenim publikacijama Republike Hrvatske i Europske unije

- pružiti potporu knjižničarima za promicanje intelektualne inicijative u provođenju visokih knjižničarskih normi za život i rad u zajednici prema europskim i svjetskim normama

- poticati razvoj knjižnica kao informacijskih središta gdje članovi lokalne zajednice slobodno ostvaruju pristup službenim publikacijama i državnim informacijama

- poticati razvoj političke kulture djelovanjem mreže knjižnica i Europskih dokumentacijskih centara u Republici Hrvatskoj, poticanjem boljeg prepoznavanja važnosti službenih publikacija te jačanjem svijesti o toj važnosti i za pojedinca i za zajednicu.

Sudjelovanje na ovom stručnom skupu je besplatno, uz prethodnu prijavu preko mrežno dostupnoga obrasca do 23. rujna 2018. godine.

Članovi Programskog odbora stručnog skupa su Tatijana Petrić, Nela Načinović, Nadia Bužleta, Blaženka Peradenić-Kotur, Sonja Pigac i Ana Babić, a članovi Organizacijskog odbora Sandi Antonac, Nadia Bužleta, Nela Načinović, Maja Priselac i Irena Pilaš.

Klaudija Klanjčić