KD Vatroslav Lisinski: Hit komedija o hercegovačkim gastarbajterima

U jednosatnoj komediji s dva lica, Matišu i Stipana glume Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić, koji je i redatelj predstave

 

U Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski održat će se 15. rujna 2018. u 19,30 sati pučka hit komedija o hercegovačkim gastarbajterima pod nazivom "Rodijaci", u organizaciji Kulturno-športske braniteljske udruge te Zajednice udruge branitelja Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga.

Autor komedije je Petar Miloš, režiju potpisuje Velimir Pšeničnik Njirić, a producent je Dražen Pilić.

U jednosatnoj komediji s dva lica, Matišu i Stipana glume Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić, koji je i redatelj predstave.

"Autor Petar Miloš na duhovit način prikazuje vrijeme u kojem živimo, kao i događaje iz života dvojice hercegovačkih gastarbajtera koji, napola nepismeni, žive i rade u Njemačkoj. Radnja se događa u skromnoj i zapuštenoj sobici, u kojoj se nalaze stol, dvije stolice, dva kreveta, ormarić s telefonom i hladnjak", objavljeno je na www.lisinski.hr.

Istaknuto je da su predstavu "Rodijaci" do sada izvodili odreda vrsni glumci, kao što su bili pokojni Ilija Zovko, Toni Pehar i već spomenuti Njirić, koji ju je u tandemu s Peharom izveo gotovo 200 puta.

Za ovaj su se tekst odlučili i zato, rekao je Njirić, "što je autor teksta, Petar Miloš, normalan i kvalitetan pisac koji ne doživljava histerične napade, poput velikog broja svojih kolega".

Objavljeno je i da je Barnjak rekao da su se na predstavu odlučili i zato što je to glumačka predstava: "U njoj je pretežito sav teret predstave na glumcu, njegovu talentu i zanatu, njegovu osjećaju za publiku, njegovu šarmu i iskustvu."

Ujedno je dodao kako na predstavu jednako dobro reagiraju svi, neovisno o dobi, stupnju obrazovanja te pripadnosti društvenim ili vjerskim skupinama. Na samostalni projekt glumci su se odlučili najviše zato što im je gluma i posao i poziv i kruh svagdašnji, ali i zato što su potplaćeni za svoj stvaralački posao u kazališnim institucijama.

!Danas živimo u siromašnijem vremenu, i duhovno i materijalno, u depresivnijem vremenu, s manje nade u bolju budućnost. Živimo u vremenu kad se narod u skladu sa svjetskim trendom sve više tretira kao roblje, kao glasačka mašina u takozvanoj demokraciji korupcije", rekao je Njirić te dodao kako su prvi vidljivi simptomi propasti svake civilizacije bili urušavanje moralnih i kulturnih vrijednosti.

"Ima pravde! Samo tribaš imati para za nju!", zaključuju glumci u predstavi 'Rodijaci'.

Predstava  je organizirana uz pomoć Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, a sponzor predstave je Hrvatska lutrija.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti