Projekt "Ružičasti listopad" povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke

"Projekt je zamišljen tako da uz savjete o pregledima dojki obuhvati i ginekološko zdravlje u dijelu prevencije raka ginekoloških organa", kažu iz udruge Sve za nju

 

U Republici Hrvatskoj, prema podacima iz Registra za rak za 2015., od ukupnog broja žena oboljelih od raka, 26 posto oboli od raka dojke, što iznosi 2.748 novooboljelih. Iako je odaziv na pozive za besplatnu mamografiju u Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke najveći od sva tri postojeća programa, još uvijek postoji potreba ulaganja napora da se odaziv poveća, kako bi se ostvarili ciljevi programa, a među njima, u prvom redu, povećalo preživljenje i smanjila smrtnost od raka dojke.

Nacionalnim programom za rano otkrivanje raka dojke obuhvaćene su žene u dobi od 50 do 69 godina, no svjedoci smo da značajan broj mlađih žena u dobnoj skupini od 20 do 49 godina također obolijeva od raka dojke. Njihov broj se kroz godine kreće od 15 posto do 20 posto  Kako zasad nema elemenata koji bi opravdali uvođenje probira u dobne skupine mlađe od 50 godina, nužno je žene mlađih dobnih skupina informirati, educirati i poticati na redovite samopreglede i kontrolne preglede. Opravdano je očekivati da će se tako educirane i osvještene mlađe žene u većem postotku odazivati na preglede u Nacionalnim programima.

"Kako bismo sudjelovali u podizanju svijesti o potrebi odaziva u Nacionalni program, te podizali svijest o potrebi redovitih kontrola i žena mlađih od 50 godina, udruga SVE za NJU osmislila je projekt Ružičasti listopad, kako bismo i mlađe žene podrobno informirali o načinima brige o zdravlju dojki. Projekt je zamišljen tako da uz savjete o pregledima dojki obuhvati i ginekološko zdravlje u dijelu prevencije raka ginekoloških organa, čime se nadamo u budućnosti potaknuti žene na veći odaziv i u Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka vrata maternice. Vrijedno je spomenuti da je ideja za ovaj projekt potekla iz suradnje s nastavnicom biologije Ivanom Ančić Antolović, koja nekoliko godina paraleno s akcijama udruge organizira akcije s učenicima u Gimnaziji Daruvar", kažu iz udruge Sve za nju.

Udruga je projekt "Ružičasti listopad" provela kao pilot projekt u listopadu 2017. u Glini i Hrvatskoj Kostajnici, a aktivnosti su izvrsno primljene u školi i u zajednici. Ove godine su pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, društva Hrvatskog Crvenog križa, Ureda za udruge Vlade RH i Hrvatske udruge za odnose s javnošću pokrenuli projekt Ružičasti listopad u svim županijama RH i Gradu Zagrebu.

Projekt je nagrađen u sklopu Javnog poziva "Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga". Nagradu dodjeljuje Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću. Agencija Abeceda komunikacije provodit će komunikaciju projekta prema javnosti.

Suradnici na projektu su srednje škole u gradovima: Beli Manastir, Benkovac, Bol, Daruvar, Delnice, Drniš, Đurđevac, Glina, Hrvatska Kostajnica, Ivanec, Ivanić Grad, Metković, Nova Gradiška, Ogulin, Pakrac, Pazin, Pregrada, Prelog, Senj, Slatina, Vukovar i Zagreb, tako da su zastupljenje sve županije i Grad Zagreb.

Od 25. rujna nadalje, tijekom listopada, Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, u dogovoreni dan, udruga će s partnerima i suradnim školama organizirati snimanje fotografije ružičaste vrpce koju će učenice i učenici formirati svojim tijelima. Svaka učenica i učenik odnijet će kući majkama i drugim ženskim članovima obitelji edukativni materijal s pozivom na brigu o vlastitom zdravlju kako bi se mlađe, ali i one starije žene potaknulo na redovite preglede i odaziv u Nacionalne programe za rano otkrivanje raka.

Taj događaj će, osim ravnatelja i profesora škole, uveličati i predstavnici organizacija koje podržavaju Projekt na nacionalnoj razini te predstavnici županijskih Zavoda za javno zdravstvo, liječnici školske medicine, predstavnici domova zdravlja, gradova i županija te istaknuti pojedinci iz zajednice te predstavnici medija.

U okviru mogućnosti, u pojedinim gradovima u suradnji Crvenog križa i Doma zdravlja, organizirat će se odlazak na mamografski pregled ženama kojima je potrebna pomoć i koje nisu obavile pregled u okviru Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti