Dječje Vinkovačke jeseni: Sudjelovalo oko 3.000 mladih čuvara hrvatske folklorne tradicije

Dječje Vinkovačke jeseni održane su u okviru 53. Vinkovačkih jeseni, a  pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović

 

U svečanom mimohodu središtem Vinkovaca u nedjelju su, u sklopu Dječjih Vinkovačkih jeseni, prodefilirale 62 dječje folklorne skupine iz 18 hrvatskih županija i grada Zagreba, sa oko tri tisuće djece koja su Vinkovčanima i njihovim gostima pokazala narodne nošnje mjesta iz kojih dolaze, ali i djelić svojih običaja, napjeva, plesova ili kola.

"Hvala svim KUD-ovima i folklornim skupinama koje iz godine u godinu uveličavaju Vinkovačke jeseni, a pogotovo najmlađima, djeci, koja će u mimohodu proći gradom“, pozdravio  je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić sudionike Dječjih Vinkovačkih jeseni, manifestacije utemeljene još daleke 1970. godine, nakon čega je počeo defile dječjih folklornih skupina predvođenih gradskim i nuštarskim mažoretkinjama, vinkovačkim puhačkim orkestrom, skupinom konjanika ali i malih konjskih zaprega.

Svečani mimohod okončan je pod velikim šatorom Vinkovačkih jeseni gdje je na svečanoj pozornici nastavljena Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina, a u programu je sudjelovao i dječji književnik, publicist i novinar Mladen Kušec, dugogodišnji gost i prijatelj Dječjih Vinkovačkih jeseni i promotor manifestacije.

Prvi dio Međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina održan je u subotu, a na toj dvodnevnoj priredbi predstavilo se 27 dječjih skupina iz svih krajeva Hrvatske.

Dječje Vinkovačke jeseni održane su u okviru 53. Vinkovačkih jeseni, a  pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni traju od 7. do 16. rujna, a na mnogobrojnim priredbama folklornog, kulturnog i gospodarskog karaktera očekuje se oko 10.000 sudionika.

Hina

 

Povezane vijesti