Velike i male zvijezde: Kalendar za pomoć djeci s Down sindromom

Kalendar je dosegao nakladu od 10.000 primjeraka, a tijekom godina je postao toliko popularan da ga se osim u cijelu Hrvatsku, distribuira i u druge zemlje, pa i na kontinente poput daleke Australije

 

Humanitarni projekt "Velike i male zvijezde" za pomoć djeci s Down sindromom 2013. su započeli entuzijasti volonteri Tamara Peras, novinarka i rukovoditeljica HRT centra Čakovec i Varaždin, i profesionalni fotograf Pixsella Vjeran Žganec Rogulja. Da bi ovaj hvalevrijedan projekt mogli realizirati, pomaže ga cijela vojska volontera. Riječ je o kalendaru koji se realizira uz pomoć ljudi iz hrvatskog javnog života; glumaca, glazbenika, TV lica, kazališnih i filmskih redatelja, legendarnih izbornika…

Do sad se projektu pridružilo 60-ak zvijezda; Gibonni, Tony Cetinski, Ćiro Blažević, Mani Gotovac, Zoran Šprajc, Aleksandar Stanković, Petar Grašo, Jelena Rozga, Ivica i Janica Kostelić, Lela Margitić i Pero Kvrgić, Ivan Dečak i mnogi drugi.

Kalendar je koncipiran tako da svaki pojedini mjesec čini priča zvijezde iz javnog života i mališana s Down sindromom, a tematski je vezana uz posao, hobi ili preferencije gostujuće zvijezde. Novcem od prodaje kalendara financiraju se terapije i rehabilitacije mališana Udruge za sindrom Down Međimurske županije, a u koju su uključeni i mališani iz susjedne Varaždinske županije s obzirom na to da u Varaždinu takva udruga ne postoji.

Kalendar je dosegao nakladu od 10 tisuća primjeraka, a tijekom godina je postao toliko popularan da ga se osim u čitavu Hrvatsku, distribuira i u druge zemlje, pa i na kontinente poput daleke Australije. Do sad je njegovom prodajom osigurano više od 400 tisuća strogo namjenskih kuna, što je neprocjenjiva vrijednost mališanima i njihovim obiteljima. Poznato je da su osnova napretka kod djece s Down sindromom stalni i permanentni terapija i rad, a cilj je omogućiti svakom djetetu rast i razvoj njegovih sposobnosti do njihovih individualnih maksimuma.

Na ovogodišnjem će se kalendaru , koji će se od 15. do 23.9. snimati u čakovečkoj Scheierici, uz mališane s Down sindromom naći Martin Sagner i Smiljka Bencet, Zlatko Dalić, Mia Dimšić, Ana Rucner, Goran i Bojan Navojec, Đurica Drobac, Ivana Paradžiković, Vanna, Dino Rađa, Davor Dretar Drele, Tomislav Jelinčić, Ljubomir i Jan Kerekeš.

Cijeli projekt podržava i pomaže Međimurska županija.

Anita Blažinović