Rijeka: Otvorena senzorna soba za djecu s teškoćama u razvoju

"Dugo smo maštali o senzornoj sobi, ali nismo znali kako doći do nje sve dok nismo naišli na poziv Udruge Riječko srce, koja je upravo naš projekt odabrala za ovogodišnju humanitarnu akciju, u kojoj je cijela Rijeka bila jedno veliko riječko srce", kazala je ravnateljica Oš Pećine Jasna Vukonić-Žunić


OŠ Pećine redovna je osnovna škola u kojoj djeluje Odjel za djecu oštećena vida. Učenici na Odjel dolaze jednom do dva puta tjedno, da bi dodatno uvježbavali vještine čitanja i pisanja na Brailleovom pismu, razvijali neoštećena osjetila, te njegovali i koristili preostali korisni vid, ukoliko se radi o slabovidnoj djeci. Trenutno Odjel pohađa 17 polaznika osnovnoškolske dobi iz cijele županije.
Upravo za njih uređena je 106 tisuća kuna vrijedna senzorna soba. Kako je kazala Javorka Milković, defektolog rehabilitator, "senzorna soba je prostor opuštanja i relaksacije, koji omogućava djeci lakše usvajanje znanja. Soba je opremljena kako bi stimulirala upravo ona osjetila važna u terapijskom radu s djecom oštećena vida – na podnim i zidnim klavijaturama djeca mogu vježbati motoriku i snalaženje u prostoru, osjetilo dodira stimuliraju taktilne ploče, dok su za slabovidnu djecu, odnosno djecu s ostatkom vida, nabavljene različite lampe i cijevi s mjehurićima koje mijenjaju boje i stimuliraju vid."
Soba je izgrađena i opremljena sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji koju organizirali Udruga Riječko srce i Kanal RI, uz podršku niza institucija i brojnih pojedinaca. Riječ je o trećoj po redu humanitarnoj akciji „Sve za našu djecu“ koja je završila velikim humanitarnim koncertom na Trgu Riječke rezolucije u svibnju, a svi građani su mogli dali svoj novčani prilog zvanjem humanitarnog telefona.
Zahvalu svima koji su na bilo koji način sudjelovali u humanitarnoj akciji uputila je ravnateljica Oš Pećine Jasna Vukonić-Žunić.
"Dugo smo maštali o senzornoj sobi, ali nismo znali kako doći do nje sve dok nismo naišli na poziv Udruge Riječko srce, koja je upravo naš projekt odabrala za ovogodišnju humanitarnu akciju, u kojoj je cijela Rijeka bila jedno veliko riječko srce", kazala je Vukonić-Žunić.
Anita Blažinović

 

Povezane vijesti