UDRUGA INVALIDA RADA ZAGREBA: Tribina 'Rekreativno zdravstveni turizam' povodom 52. obljetnice osnutka

"U budućnosti treba stvoriti uvjete da zdravstveni turizam bude jedan od najznačajnijih grana turizma. Ministarstvo turizma treba napraviti strategiju razvoja navedene grane", rekao je Leke Sokolaj, izvršni direktor HSUIR-a


Pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku Udruga invalida rada Zagreba je u Hotelu Antunović održala Tribinu "Rekreativno zdravstveni turizam" koju je moderirao Zlatko Vučić, član Upravnog odbora UIR Zagreb.
Uvodno je brojne nazočne uzvanike pozdravila predsjednica UIR Zagreb, Nada Vorkapić, Josip Petrač, predsjednik  Hrvatskog saveza udruga invalida rada koji je 50 godina član Udruge invalida rada, Marinka Bakula Anđelić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.
Na temu Tribine prva je govorila Nada Vorkapić koja je nazočne upoznala s prednostima, iskustvima  i blagotvornim rezultatima "Rekreativno zdravstvenog programa" koje UIR Zagreba provodi više od 13 godina, te je navela lokacije medicinsko – rehabilitacijskih ustanova s kojima UIR uspješno surađuje.  Tako je Varaždinske toplice predstavila Snježana Bahunek Hrženjak, voditeljica  Odjela za zdravstveni  turizam i marketing Varaždinskim toplicama. Nakon Varaždinskih predstavljene su Daruvarske toplice o kojima je govorio Berislav Kuzle, a Emin Čajlaković govorio je o svim benefitima Thalassotherapije Crikvenici. Nakon predstavljanja rehabilitacijskih programa prisutni su mogli postavljati pitanja o mogućnostima ostvarivanja prava na terapije, cijene programa i slično.


Potom je prezentaciju održala predstavnica Ministarstva turizma iz područja zdravstvenog turizma za osobe s invaliditetom. Tijekom izlaganja Lane Stanković članovi udruge invalida rada imali su prilike doznati sve o svojim pravima i načinima njihova ostvarivanja, upoznati su s projektima koje Ministarstvo turizma provodi, a namijenjeni su osobama s invaliditetom.
- Udruga invalida rada Zagreb je vizionarski krenula s programom "Rekreativno zdravstveni turizam", naime intencija je Lijepe naše izgradnja zdravstvenog turizma, njegovo unapređenje, međutim što se tiče stacionirane medicinske rehabilitacije i ostvarivanja iste, to je unazad nekoliko godina nemoguća misija ostvariti i svakodnevno pišemo žalbe na odbijenice jer se na postojeće kapacitete razvija zdravstveni turizam, umjesto da se krene u izgradnju novih objekata, proširivanje postojećih. U budućnosti treba stvoriti uvjete da zdravstveni turizam bude jedan od najznačajnijih grana turizma. Ministarstvo turizma treba napraviti strategiju razvoja navedene grane - rekao je Leke Sokolaj, izvršni direktor HSUIR-a.
O Rekreativno zdravstvenom turizmu  bili su pozvani govoriti i predavači iz HZZO –a, ali u zadnji  su javili da nemaju što reći na ovu temu.
Nakon prezentacijskih izlaganja predstavnici udruga invalida rada diljem zemlje uručili su poklone slavljenicima.
Na samom kraju Tribine uslijedila je svečana podjela nagrada, priznanja i zahvalnica višegodišnjim članovima UIR Zagreb, kao i brojnim pojedincima, institucijama i drugim osobama zaslužnima za doprinos radu i rastu, te promociji UIR Zagreb
Zahvalnicu za promicanje rada UIR Zagreb dobila je kao pojedinac novinarka In Portala Klaudija Klanjčić, a među institucijama koje su dobile zahvalnicu za doprinos  u promicanju prava i interesa invalida rada i osoba s invaliditetom je  i In Portal.
Anita Blažinović

 

Povezane vijesti