(NE)SAVJESNA MAJKA: Zbog odbijanja kemoterapije za dijete oboljelo od raka oduzimanje roditeljske skrbi?

"Na žalost, nekada roditelji u svom očaju i strahu ne prepoznaju važnost liječenja i vremena", rekao je ministar Kujundžić komentirajući pokušaj majke da spriječi liječenje teško bolesne kćeri

 

Vezano uz slučaj majke koja odbija liječenje svoje teško oboljele kćeri u Klaićevoj bolnici, iz Ureda pravobraniteljice za djecu tumače da u takvim slučajevima roditeljima prijeti oduzimanje skrbi, a djetetu se dodjeljuje posebni skrbnik, no ministar zdravstva Milan Kujundžić poručuje da s tom mjerom ne treba žuriti te smatra da će se "sve riješiti u razgovoru s roditeljima".

U svim takvim situacijama podržavamo brzu reakciju zdravstvene ustanove, što jest u interesu djeteta, ističu u Uredu pravobraniteljice nakon što je Jutarnji list u ponedjeljak objavio da se liječnici Klaićeve bolnice žale kako već više od mjesec dana vode bitku s majkom desetogodišnje djevojčice koja ne dozvoljava da njezino dijete, koje boluje od osteosarkoma, primi kemoterapiju.

Zdravstvena ustanova dužna je u takvom slučaju bez odgode obavijestiti nadležni centar za socijalnu skrb o tome da roditelj odbija liječenje djeteta, odgovaraju Hini iz Ureda pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević.

Napominju i da su se u svome radu više puta susreli sa slučajevima u kojima su roditelji odbili dati suglasnost za indicirano liječenje djeteta, čime su ugrozili djetetovu dobrobit i postojala je opasnost da se izgubi dragocjeno vrijeme u borbi protiv teške bolesti.

U slučajevima u kojima roditelj odbija liječenje djeteta, za koje je liječnik utvrdio da je djetetu neophodno, potrebno je žurno djelovati kako bi se zaštitila dobrobit djeteta. U tim se slučajevima, u skladu s Obiteljskim zakonom, djetetu imenuje posebni skrbnik koji će zastupati interese djeteta u procesu njegova liječenja, a protiv roditelja se može podnijeti kaznena prijava zbog zanemarivanja zdravstvenih prava djeteta. Ovisno o procjeni situacije, prema roditeljima se mogu pokrenuti i postupci iz domene obiteljsko-pravne zaštite, primjerice, upućivanje roditelja na savjetovanje, nadzor nad izvršavanjem roditeljske skrbi ili teže mjere koje uključuju ograničavanje ili oduzimanje roditeljske skrbi.

Iz Ureda podsjećaju da i Zakon o zaštiti prava pacijenata omogućuje liječenje djeteta bez roditeljskoga pristanka, kad je potrebna neodgodiva medicinska intervencija čije bi nepoduzimanje ugrozilo život i zdravlje djeteta ili bi izazvalo trajna oštećenja njegova zdravlja. Odluku o tome može donijeti sama zdravstvena ustanova, poručuju u Uredu pravobraniteljice za djecu.

Po pisanju Jutarnjeg lista, majka desetogodišnje pacijentice, oboljele od raka kostiju, već više od mjesec dana ne dozvoljava korištenje kemoterapije i magnetske rezonance u liječenju svoga djeteta.  Istovremeno, najavljuje odlazak na liječenje u Tursku, a na Facebooku je pokrenuta akcija prikupljanja pomoći za liječenje djevojčice u kojoj je prikupljeno više od 800.000 kuna.

Slučaj majke koja odbija da se njezinu kćer liječi po propisanom protokolu, a koji je u lijekovima izjednačen s europskim, komentirao je u ponedjeljak i ministar zdravstva Milan Kujundžić prilikom potpisivanja ugovora o nabavi prvog robotskog kirurškog sustava u Hrvatskoj.

- Na žalost, nekada roditelji u svom očaju i strahu ne prepoznaju važnost liječenja i vremena - rekao je ministar komentirajući pokušaj majke da spriječi liječenje teško bolesne kćeri, kojoj liječenje treba odmah jer joj svako otezanje davanja terapije i operativnog zahvata smanjuje šanse za preživljavanje.

Dodao je i kako će prvo skupiti više informacija i pokušati pomoći i djevojčici  i majci.

Što se tiče mogućnosti da se djevojčicu liječi u inozemstvu, kaže kako je za to potrebna suglasnost  HZZO-a koji po potrebi organizira i prijevoz, uključujući specijalne zrakoplove.

Misli i da ne treba trčati sa zakonskom mogućnošću oduzimanja skrbi majci te da će se uz razgovor i objašnjenja "sve to otkloniti".

Hina

 

Povezane vijesti