AUKCIJSKA KUĆA CHRISTIE'S Aukcija osobnih stvari, nagrada i radova Stephena Hawkinga

Christie's je pripremio za prodaju kolekciju Hawkingovih nagrada i priznanja, no najatraktivniji predmet su invalidska kolica kojima se Hawking koristio krajem 80-ih godina prošlog stoljeća

 

Ove godine u ožujku svijet je ostao bez jednog od najvećih znanstvenika u povijesti, kada je nakon više desetljeća borbe s ALS-om (bolest motornih neurona, amiotrofična lateralna skleroza) preminuo Stephen Hawking. O njegovoj nematerijalnoj ostavštini u nekoliko polja fizike i kozmologije već smo opširno pisali, a sada je red da se pozabavimo i s ponešto predmeta koje je veliki britanski fizičar za sobom ostavio.

Nekolicinu predmeta usko povezanih sa životom ovog slavnog znanstvenika aukcijska će kuća Christie's ponuditi zainteresiranim kolekcionarima. Skupina predmeta koji će na online aukciji biti dostupni od 31. listopada do 8. studenoga uključuje nekoliko Hawkingovih znanstvenih radova, njegovu izvornu doktorsku disertaciju, knjigu "Kratka povijest vremena" potpisanu otiskom prsta, te scenarij za epizodu Simpsona u kojoj se ovaj fizičar pojavio.

No, osim ovih papirnatih predmeta bit će tu i neki zaista posebni suveniri. Christie's je tako pripremio za prodaju kolekciju Hawkingovih nagrada i priznanja, kao i vjerojatno najatraktivniji predmet – originalna invalidska kolica kojima se Stephen Hawking koristio krajem 80-ih godina prošlog stoljeća.

Najstarija su ovo postojeća kolica kojima se slavni znanstvenik koristio, i jedna od prvih motoriziranih koja je nabavio. Poznato je kako se Hawking u ranim fazama svoje bolesti opirao korištenju invalidskih kolica, a Christie's navodi kako je, jednom kada je prešao na motorizirana, bio poznat kao prilično divlji vozač.

Anita Blažinović