ZAGREB FILM FESTIVAL U bogatom natjecateljskom programu moći će uživati filmoljupci diljem Hrvatske

Novi program "Kino u kinu" u vremenu nestajanja mnogih kina predstavlja svojevrsni hommage čarima kinematografa, ali i ukazivanje na sve probleme s kojima se suočava kinoprikazivačka djelatnost u svijetu i kod nas

Ovogodišnje 16. izdanje Zagreb Film Festivala održat će se tijekom osam dana, od 11. do 18. studenog, u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijskoj sceni, Dvorani Müller Kina Europa, Narodnom sveučilištu Dubrava i Kulturnom centru Travno, a od 15. do 18. studenog izbor filmova u sklopu ZFF putuje bit će prikazan u čak 15 hrvatskih gradova - u Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru, Puli, Rijeci, Splitu, Hvaru, Dubrovniku, Varaždinu, Ivancu, Koprivnici, Bjelovaru, Daruvaru, Slatini i Đakovu, kao i u dva dječja sela – SOS Dječjem selu Ladimirevci i SOS Dječjem selu Lekenik. Osim toga, odabrani naslovi glavnog programa i programa za najmlađe Bibijada stižu i u zagrebačke kvartove Dubrava i Travno.

Kako je najavljeno na www.kulturauzagrebu.hr, glavni natjecateljski program dat će, kao i dosad, presjek najzanimljivijih recentnih dugometražnih debitantskih ili drugih filmova redatelj/ica iz cijeloga svijeta, domaći kratki metar zastupljen je u natjecateljskom programu Kockice, a posjetitelje i ove godine očekuje niz atraktivnih popratnih programa te Industrija, program namijenjen profesionalcima.

- Poznata su tri dugometražna naslova iz ovogodišnje utrke za Zlatna kolica koje će, paralelno sa zagrebačkom, gledati publika u kinima diljem Hrvatske: sa svojim novim filmom, Woman at War, ZFF-u se vraća Benedikt Erlingsson, redatelj islandske seoske romanse O konjima i ljudima, koja je na 12. ZFF-u nagrađena posebnim priznanjem. Junakinja ove uvrnute akcijske komedije svojevrsna je ženska verzija Don Quijotea, seoska ekološka aktivistica koja naoružana lukom i strijelom juriša na lokalnu industriju aluminija. Brazilsko-urugvajski Loveling redatelja Gustava Pizzija, premijerno prikazan na Sundanceu, topla je ljudska drama o kaotičnom životu brazilske srednjoklasne obitelji, a britanska romantična komedija Old Boys u režiji Tobyja MacDonalda moderna je varijacija priče o Cyranou de Bergeracu s Alexom Lawtherom u glavnoj ulozi (Imitation Game, Black Mirror, The End of the F***ing World) – najavljeno je.

Popratni program Moj prvi film, u kojem se prikazuju dugometražni prvijenci etabliranih autora po izboru Nenada Polimca, ove godine predstavlja filmove čeških filmaša, a novi program Kino u kinu u vremenu nestajanja mnogih kina predstavlja svojevrsni hommage čarima kinematografa, ali i ukazivanje na sve probleme s kojima se suočava kinoprikazivačka djelatnost u svijetu i kod nas.

Također, u programu Kino u kinu publika će moći pogledati igrani film Kings of the Road (1976.) Wima Wendersa, autorovu ljubavnu posvetu napuštenim njemačkim kinima, dirljivu i na momente duhovitu priču o prijateljstvu dvojice usamljenika, putujućeg servisera kinoprojektora i depresivnog mladića.

- Zagreb Film Festival je od samog početka programski usmjeren k predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom (natjecateljskom) festivalskom programu dosad su se natjecali nekadašnji debitanti, a danas veliki redatelji poput Stevea McQueena, Cristija Puiua, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva, Sofie Coppole, Floriana Henckel von Donnersmarcka, Toma Forda, Taike Waititija, Jeffa Nicholsa i drugih, dok nacionalni natjecateljski program Kockice iz godine u godinu okuplja i publici predstavlja niz novih imena na domaćoj filmskoj sceni – objavljeno je na www.zff.hr.

Klaudija Klanjčić