KD VATROSLAV LISINSKI Koncert Rapsodija za Vukovar – veliki hommage Gradu heroju

Semir Hasić, umjetnik i skladatelj Rapsodije za Vukovar, jedan je od najboljih harmonikaša na svijetu, a kruna njegove bogate dugogodišnje karijere bila je nagrada Svjetskog prvaka 1994. godine, koja mu je dodijeljena na Svjetskom natjecanju harmonikaša u Italiji

 

Rapsodija za Vukovar, dugoočekivani koncert posvećen Gradu heroju, održat će se u srijedu 14. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati. Koncert koji se održava svega nekoliko dana prije obilježavanja 27. godišnjice pada Vukovara, inicijativa je prof. dr. Semira Hasića, našeg renomiranog virtuoza na harmonici, ujedno i skladatelja Rapsodije za Vukovar. 
- Rapsodiju za Vukovar  skladao sam u spomen na stradanje Vukovara i njegovih građana koji su svojom žrtvom zaslužili vječnu slavu i hvalu. Koncert koji se 14. studenoga održava u Zagrebu, održat ćemo sljedeće godine i u Vukovaru, 2. svibnja, kada se Vukovar prisjeća dvanaestorice hrvatskih policajaca koji su toga dana 1991. godine mučki ubijeni u Borovu Selu - ističe prof. dr. Semir Hasić. 

Vukovarski koncert bit će ujedno i dio svečanog programa drugog po redu Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija 'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ koji će se održati u Vukovaru od 1. do 5. svibnja 2019. godine.
Inače, Rapsodiju za Vukovar, uz prof. Semira Hasića kao solista na klaviru i harmonici, u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvest će 25 akademski obrazovanih glazbenika i glazbenica pod ravnanjem maestra prof. Josipa Cvitanovića. U okviru koncerta nastupit će i renomirana violinistica Natalija Stanisavljević te gosti iznenađenja koji će ujediniti snage na ovom jedinstvenom koncertnom događanju u slavu grada Vukovara.   
Prof. dr. Semir Hasić, umjetnik i skladatelj Rapsodije za Vukovar, jedan je od najboljih harmonikaša na svijetu, a kruna njegove bogate dugogodišnje karijere bila je nagrada Svjetskog prvaka 1994. godine, koja mu je dodijeljena  na Svjetskom natjecanju harmonikaša u Italiji. Harmoniku je počeo svirati u dobi od šest godina kada ga je poučavao dvostruki svjetski prvak u sviranju harmonike, Janez Govednik. Prof. dr. Semir Hasić  završio je glazbenu školu i Glazbenu akademiju u Sarajevu, održao je mnogobrojne koncerte diljem Europe i SAD-a, a jedan od najposebnijih nastupa kojeg se rado prisjeća bio je onaj za Papu Ivana Pavla II. Svirao je i na koncertima raznih pop i rock glazbenika na kojima je zbog svoje virtuoznosti zaslužio nadimak „Mozart Balkana“. Redovito dodjeljuje nagradu „Sammy“ glazbenim školama, kao nagradu za najbolje mlade harmonikaše.
Ulaznice za koncert Rapsodija za Vukovar mogu se kupiti na blagajni dvorane Lisinski ili u sustavu ulaznice.hr po cijenama od 130 kn, 160 kn, 190 kn i 220 kn, a za grupnu kupovinu je omogućen i poseban popust.
Kora Dilić

Foto: Julio Frangen