SVJETSKO PRVENSTVO U PARAJUDU Lucija i Jelena Brešković otputovale u Portugal

U Odilevasu će se nadmetati 400 parajudašica i parajudaša iz 30 zemalja. Lucija će nastupiti u kategoriji do 70 kilograma, dok će se Jelena Brešković natjecati u kategoriji do 57 kilograma

 

U srijedu su na IBSA Svjetsko prvenstvo u judu za slijepe i slabovidne put portugalskog Odilevasa otputovale paraolimpijka Lucija Brešković i njena sestra Jelena Brešković. Lucija Brešković će nakon ozljede koljena i 15 mjeseci izbivanja s tatamija po prvi put nastupiti u kategoriji do 70 kilograma, dok će Jelena Brešković svoj premijerni nastup odraditi u kategoriji do 57 kilograma, objavio je na svojoj mrežnoj stranici Hrvatski paraolimpijski odbor.

- Koljeno je sanirano tako da sam tek četiri mjeseca u punom trenažnom procesu. Što se tiče moje psihološke pripreme za svjetsko, još nisam sasvim fit za ovakav veliki izazov, jer ipak je iza mene dugotrajno izbivanje s borilišta - izjavila je 24-godišnja Lucija Brešković.

- Već prvog dana me očekuje vaganje, a u petak je ždrijeb, da bih u subotu se konačno okušala u borbama sa svojim suparnicama. Raduje me što će po prvi put nastupiti moja sestra Jelena. Jelenin nastup mi uljeva dodatno samopouzdanje. Jelena je toliko nabrijana, da jedva čeka svoje vatreno krštenje – dodala je Lucija.

- Jelena se doista nalazi u odličnoj formi, a da je to tako pokazuje njen nastup na Državnom prvenstvu za judašice bez invaliditeta gdje je zauzela odlično treće mjesto. U protekla četiri mjeseca radila sam doista naporno, ali nisam imala borbi. Ono što bi me u ovom trenutku zadovoljilo bio bi plasman među pet ponajboljih parajudašica svijeta. Bude li još bolji rezultat tko sretniji od mene. Kako od ovog natjecanja u Portugalu službeno otpočinje kvalifikacijsko vrijeme za paraolimpijske igre, primarni mi je cilj ostvariti dovoljno bodova za visoki plasman na Svjetskoj rang listi, koji bi mi trasirao odlazak na PI u Tokyo 2020. Jednostavno moram odoljeti pritisku koji donosi Svjetsko prvenstvo, a ako mi napore izdrži koljeno, tada vjerujem da bih mogla ostvariti svoj cilj odlaska u Odilevas - zaključila je Lucija Brešković, prva hrvatska parajudašica koja je nastupila na igrama u Rio de Janeiru.

Sestre Brešković članice su Judo kluba Kaštela, a s njima u Portugal putuje trener Boško Rozga.

U Odilevasu, u blizini Lisabona, nadmetat će se 400 parajudašica i parajudaša iz 30 zemalja.

Anita Blažinović