ZLO U ZRAKU Dokazi da zagađenje zraka povećava rizik od autizma sve čvršći

Istraživanje, objavljeno u časopisu JAMA Pediatrics, obavljeno je na velikom uzorku, no neki nezavisni stručnjaci preporučuju oprez prije nego se dušikov monoksid proglasi uzročnim faktorom autizma

 

Istraživači su proučavali više od 130.000 rođenih u kanadskom gradu Vancouveru od 2004. do 2009. godine. Od ove skupine, oko 1 posto je dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma (Autism spectrum disirder – ASD, op. a.) do dobi od pet godina. Međutim, ako su njihove majke živjele u susjedstvu s višim razinama dušikovog monoksida - zagađivača obično povezanog s automobilskim prometom - dok su bile trudne, rizik od ASD skačio je na 1,7 posto.

Kako piše portal IFLScience, čak i kada su kontrolirali djetetov spol, mjesec i godinu rođenja, majčinu starost, rodno mjesto i dohodak, otkrili su da je samo prenatalna izloženost višim razinama dušikovog monoksida (i u nešto manjoj mjeri PM2.5 i dušikovog dioksida) povećavala izglede za ASD.

Istraživanje – objavljeno u časopisu JAMA Pediatrics – obavljeno je na velikom uzorku, no neki nezavisni stručnjaci preporučuju oprez prije nego se dušikov monoksid proglasi uzročnim faktorom autizma, ističući da je povećanje relativno blago.

- Zamislite 1.500 rođenja na području Vancouvera, gdje se studija odvila. Ako su slična rođenjima proučavanima u ovom istraživanju, 15 djece će biti dijagnosticiran ASD - objasnio je Kevin McConway, profesor emeritus primijenjene statistike sveučilištu The Open University, koji nije bio uključen u studiju.

Iako su druga istraživanja pokazala kako zagađenje zraka uistinu može pronaći put u placentu i naštetiti fetusu, ovo istraživanje nije utvrdilo uzročnu vezu između zagađivača zraka i autizma. Također je vrijedno napomenuti da zrak u Vancouveru nije posebno zagađen u usporedbi s drugim gradovima.

- Lako je pronaći koincidentne promjene u okolišu u isto vrijeme kada se povećava broj ljudi kojima je dijagnosticiran autizam - komentirao je doktor James Cusack, drugi nezavisni stručnjak i direktor znanosti britanske istraživačke udruge Autistica.

- Ova studija ne sadrži dokaz da zagađenje zraka uzrokuje autizam - zaključuje.

Ipak, potencijalna veza između zagađenja i ASD-a sve je jača. Prije samo nekoliko tjedana objavljeno je još jedno istraživanje koje povezuje onečišćen zrak s povećanjem ASD-a, što je dodatno proširilo popis sličnih studija, koje su također ukazale na povezanost zagađenja zraka i autizma. Međutim, za sada je potrebno još dokaza prije nego se donesu bilo kakvi zaključci.

- Možda zagađenje zraka stvarno utječe na rizik od ASD-a, ili možda ne - kaže profesor McConway.

- Ova nova studija dodaje još dokaza, ali po mom mišljenju, vrlo smo daleko od toga da znamo.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti