JACQUES ILI POKORNOST Novom premijerom Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi Život' slavi 70. obljetnicu u Vidri

"Kao što je apsurdno da smo nakon 70 godina još uvijek udruga, tako je apsurdna predstava koju igramo, čime je naravno logičan vaš odabir da nam se pridružite i priuštite si sat vremena čistog užitka", poručuju iz Kazališta


Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život obilježit će 70. obljetnicu svojeg postojanja u subotu 1. prosinca premijerom predstave "Jacques ili pokornost" na zagrebačkoj Sceni Vidra, apsurdnom dramom Eugènea Ionescoa o Jacquesu i njegovoj obitelji u kojoj se svi zovu Jacques, čiju režiju potpisuje Ana Prolić.
Jacques, sin tate i mame Jacques, unuk djeda Jacquesa, ujedno i Jacquelinin brat, naslovni lik istoimena komada Eugenea Ionescoa napisanog 1950. i premijerno izvedenog 1955. godine u pariškom Theatre de la Huchette - ne pristaje, stoji u najavi.
Jacques ne pristaje na ispraznost, apsurdnost, grotesknost i repetitivnost malograđanskog života koji je autor komada pronalazio na svakom koraku. Jacques ne pristaje na nekritičko ponavljanje obrazaca predaka, na nemogućnost izbora, na predodređenost, ni na grah s kobasicom. Ne pristaje na šešir koji će "zatovoriti dimnjak" i ukinuti mogućnost da "krene na više".
Pun prezira spram puke egzistencije svedene na konzumaciju i reprodukciju, Jaqcues odlučno i sigurno odbija ono na što ga se navodi kao jedino ispravno i moguće.
Nehomogena obitelj i isto takvo društvo, ujedinit će se u nakani da – svim sredstvima - postignu svoj cilj i pokore Jacquesa kako bi opravdali vlastite pristanke, no, siguran u svoje pravo da bude 'takav kakav', on će se odupirati emocionalnim ucjenama, neće popustiti pred bučnim i dramatičnim gestama, niti pokleknuti pred obećanjima boljeg sutra.
No, neće se uspjeti oduprijeti otvorenom nasilju smisleno ispražnjenog svijeta koji će, korak, po korak, zatvoriti sve izlaze i obezvrijediti ono istinski živo, autentično, pulsirajuće, sveto: ljubav, strast i poeziju.
- Jacques će, poput Jacquesa prije sebe, pokleknuti, kapitulirati, staviti šešir na glavu i prionuti na grah s kobasicom. Ostaje nam tek zraka nade da će, za razliku od svojih predaka, svojim potomcima ostaviti otvorena vrata, prozore i dimnjak - ističe redateljica Prolić u najavi.
Igraju Igor Kučević, Suzana Bliznac, Anita Matković, Vojin Perić, Zeko Milenko, Ružica Domić, Mario Glibo i Dajana Biondić.
Predstava se igra u prijevodu Milovana Danojlića, adaptaciju teksta i režiju potpisuje Ana Prolić, scenografiju i kostimografiju osmišljava Petra Dančević - Pavičić, autor glazbe je Damir Šimunović, dok svjetlo oblikuju Alen Marin i Nenad Lalović.
- Kao što je apsurdno da smo nakon 70 godina još uvijek udruga, tako je apsurdna predstava koju igramo, čime je naravno logičan vaš odabir da nam se pridružite i priuštite si sat vremena čistog užitka - poručuju iz Kazališta Novi život.
Anita Blažinović