PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZAGREB Vatreni bubnjevi kao instrumenti za inkluziju gluhih i čujućih glazbenika

Cilj Projekta je utjecati na razbijanje predrasuda šire javnosti o mogućnostima osoba oštećena sluha, utjecati na inkluzivnost, razvijanje samopouzdanja i samozadovoljstva osoba oštećena sluha

 

"Drumms on fire" je plesno–glazbeno–inkluzivni hepening (gluhih, nagluhih i čujućih osoba) u sklopu projekta "Pravo na umjetnost", koji će se održati u utorak, 18. prosinca 2018. u 20 sati, u glavnom foajeu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

"Pravo na umjetnost" partnerski je projekt Pučkog otvorenog učilišta Zagreb i udruge "Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura Gluhih - DLAN" kojeg već duži niz godina podupire Grad Zagreb.

Cilj Projekta je omogućiti osobama oštećena sluha sustavnu metodičku poduku sviranja bubnjeva, udaraljki, bas gitare te plesa, približti im radost sviranja i plesanja, proširiti ponudu kulturnih i umjetničkih radionica za osobe oštećena sluha, okupiti skupinu talentiranih osoba oštećena sluha i osoba zdrava sluha s ciljem osnivanja udaraljkaško-plesnog ansambla, omogućiti javno nastupanje, utjecati na razbijanje predrasuda šire javnosti o mogućnostima osoba oštećena sluha, utjecati na inkluzivnost, razvijanje samopouzdanja i samozadovoljstva osoba oštećena sluha.

Ova glazbena večer zamišljena je u tri dijela i započet će s plesno udaraljkaškom izvedbom "Drumms on fire" (Vatreni bubnjevi). U spoju autorske glazbe inkluzivnog udaraljkaškog ansambla (dva gluha i jedan čujući izvođač) i plesnog umijeća starije školske grupe Plesnog centra POU Zagreb (pet čujućih plesačica), nastala je nova kvaliteta.

Afrički glazbeni ritmovi, asocirajući na četiri elementa - vodu, vatru, zrak i zemlju - bili su poticaj za plesnu koreografiju u kojoj su se spojili različiti plesni stilovi: jazzdance, afrodance, urban. Koreografkinja je  Ela Kupres Đorđević, plesačice su Dora Tomerlin, Ida Carević, Lana Rajnović i Marija Ana Pešić.  Autor glazbe je Siniša Matijašić, udaraljkaši su Siniša Matijašić, Dražen Maleković, Nedeljko Feljan.

Zatim vas očekuje prvi nastup novoosnovanog inkluzivnog benda Drummer’s Companny, a nastupit će Dražen Maleković (bubanj), Siniša Matijašić (gitara, voditelj benda), Carlos Ignacio Bellante (bas gitara), Grigor Čorić (udaraljke) i Jelena Pivac (vokal).

I na kraju će Deaf Band DLAN promovirati CD "We Feel The Music". Deaf Band DLAN je ovim albumom, s autorskim pjesmama, zaokružio trogodišnje intenzivno djelovanje i nastupanje u Zagrebu, Hrvatskoj i čitavoj regiji.

Deaf Band DLAN je nastao na inicijativu članova Udruge "Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura Gluhih - DLAN" u sklopu projekta Pravo na umjetnost, Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilista Zagreb. Program je započeo provedbom međunarodne udaraljkaške radionice za osobe oštećena sluha, proširio se na poduku udaraljkanja i bass gitare, a 2015. godine oformio se inkluzivni Deaf Band DLAN.

Sve pjesme izvode se na dva jezika - glasovni hrvatski jezik i hrvatski znakovni jezik. Sufinancirano sredstvima Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade Kultura Nova. Ulaz je slobodan

Anita Blažinović