INKLUZIVNI DOGAĐAJ Spoj pjesme, plesa i udaraljki zapalio Pučko otvoreno učilište

Pravo svake osobe je da putem umjetnosti ostvari svoje potencijale, da jača samopouzdanje i uživa u glazbi. Cilj projekta je utjecati na razbijanje predrasuda o mogućnostima osoba oštećena sluha

 

U glavnom foajeu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb održan je 18. prosinca 2018. plesno–glazbeno–inkluzivni događaj 'Drums on fire', a nastupile su gluhe, nagluhe i čujuće osobe.

Događaj je rezultat projekta Pravo na umjetnost u kojem partnerski sudjeluju Pučko otvoreno učilište Zagreb i udruga 'Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura Gluhih – DLAN' koju već duži niz godina podupire Grad Zagreb.

Cilj projekta je omogućiti osobama oštećena sluha sustavnu metodičku poduku sviranja bubnjeva, udaraljki, bas gitare te plesa, približiti im radost sviranja i plesanja, proširiti ponudu kulturnih i umjetničkih radionica za osobe oštećena sluha, okupiti skupinu talentiranih osoba oštećena sluha i osoba zdrava sluha s ciljem osnivanja udaraljkaško-plesnog ansambla, omogućiti javno nastupanje, utjecati na razbijanje predrasuda šire javnosti o mogućnostima osoba oštećena sluha, utjecati na inkluzivnost, razvijanje samopouzdanja i samozadovoljstva osoba oštećena sluha.

Najprije su nastupile plesačice Dora Tomerlin, Ida Carević, Lana Rajnović i Marija Ana Pešić koreografijom Ele Kupres Đorđević u kojoj su se spojili različiti plesni stilovi: jazzdance, afrodance, urban asocirajući na četiri elementa. Njihovu koreografiju pratio je udaraljkaški ansambl kojeg čine dva gluha i jedan čujući izvođač. Tako je plesno udaraljkaška izvedba 'Drums on fire' doslovno zapalila atmosferu. Udaraljkaši su Dražen Maleković (nagluha osoba), Nedeljko Feljan (nagluha osoba), Siniša Matijašić (čujući).

- Projekt 'Drums on fire' predstavlja četiri elementa - voda, vatra, zemlja, zrak i to su osnovni pojmovi s kojima smo krenuli u inkluzivnu koreografiju  sa sviračima iz Deaf Banda Dlan - rekla je koreografkinja Ela Kupres Đorđević.

- Ovo nam je jedno novo drugačije iskustvo, suradnja s bendom savršeno funkcionira. Problema s komunikacijom nije bilo s obzirom na to da su svirači nagluhe osobe, gledali su nas u oči i čitali s usana, a naučile smo i ponešto znakovnog jezika -  rekle su Dora Tomerlin, Ida Carević, Lana Rajnović i Marija Ana Pešić, članice starije školske grupe Plesnog centra Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

Nakon vatrenih bubnjeva na scenu je stupio bend Drummer’s Company kojemu je ovo bio premijerni nastup. Ovaj inkluzivni bend čine Siniša Matijašić (čujući) - gitara, voditelj benda, Dražen Maleković (nagluha osoba) – bubnjevi, Grigor Čorić (čujući) – udaraljke, Carlos Ignacio Bellante (čujući) - bas gitara i Jelena Pivac (čujuća) – vokal.

- Ranije sam svirao u Deaf Bendu Dlan, ovo mi je drugi bend, pozvali su me, prihvatio sam i sada sviram u dva benda. Sluh sam izgubio kao beba u dobi od pet mjeseci zbog lijekova - rekao je bubnjar  Dražen Maleković.

- Pokazala se potreba da u Pučkom otvorenom učilištu imamo jedan bend i članove smo našli u roku deset minuta. Želja nam je proširiti priču na violinu, bass gitaru, klavir jer glazba nas spaja – rekao je Siniša Matijašić, voditelj benda Drummer’s Company.

Zadnja, ali ne i manje bitna, održana je promocija CD-a 'We Feel The Music' iza kojeg stoji Deaf Band DLAN. CD je u izdanju Udruge 'Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura Gluhih - DLANš i Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Deaf Band DLAN je ovim albumom s autorskim pjesmama zaokružio trogodišnje intenzivno djelovanje i nastupanje u Zagrebu, Hrvatskoj i čitavoj regiji.

Program je započeo prije dvije godine provedbom međunarodne udaraljkaške radionice za osobe oštećena sluha i proširio se na poduku bubnjeva i bass gitare, a 2015. godine oformio se inkluzivni Deaf Band Dlan.

U bendu ih je sedmero: pet gluhih i nagluhih osoba, te solo gitarist i pjevačica koji su zdrava sluha (čujući). Članovi kažu da su čujući inkluzivni bend gluhih jer su čujući ti koji su se uključili i koji su morali naučiti znakovni jezik. Kažu da su do sad naučili osnove, a sada je došlo je vrijeme da nauče skladati i stvarati glazbu na znakovnom jeziku.

Anita Blažinović