MARKO BAKOVIĆ Nevjerojatna sinergija s publikom za 20. rođendan Elementala

Bend je svojim fanovima dao priliku da sami kreiraju listu za ovaj rođendanski koncert, a sudeći po tome koje smo pjesme čuli, Elemental ne treba strahovati za sljedećih 20 godina na sceni

 

Prošlog vikenda grupa Elemental dvodnevnim je koncertom u Tvornici proslavila 20 godina svog djelovanja. Koncert u petak je pripremio sam Elemental i zvao se 'Naš koncert', a za onaj subotnji set listu je odabrala publika i zvao se 'Vaš koncert' i njime će se baviti ovaj tekst.

Bend je svojim fanovima dao priliku da sami kreiraju listu za ovaj koncert, a sudeći po tome koje smo pjesme čuli, Elemental ne treba strahovati za sljedećih 20 godina na sceni. Naime, osim nekih standardnih hitova i koncertnih favorita, čuli smo neke pjesme koje bend jako dugo nije izveo uživo, a i one provjerene dobile su malo drugačije ruho. Primjerice, 'Dal sjećaš se' je pjesma s njihovog drugog albuma 'Tempo velegrada', a u subotu je zazvučala posebno emotivno i mistično kako je nisam doživio na nekim drugim koncertima. Općenito je izmjena energije publike i benda bila takva kao da se koncert ne održava u velikom pogonu Tvornice, nego puno manjem prostoru kao što je Kset ili čak nekom manjem.

Premda mi se početak na kojem su odsvirane 'Male stvari', 'Bolji si' te 'Priroda i društvo' činio pomalo rezerviran, kako se koncert bližio regularnom kraju, atmosfera u publici bila je sve življa. Publika je s Remi i Shotom pjevala svaku pjesmu, a sam Shot je rekao kako je takva reakcija publike znak da je itekako vrijedilo 20 godina takvog rada.

Regularni dio koncerta završen je hitom 'Goli i bosi', a na prvom bisu čuli smo pjesme 'Neustrašivi', 'Tijelo pamti', najnoviju 'Nešto glasno' i 'Romantiku', koja je odsvirana nekako žešće nego inače. Remi je čak dva puta zasvirala gitaru, prvi put na pjesmi 'U duši smo junaci', a drugi put prilikom izvedbe pjesme 'Po mojoj mjeri'. Koncert je završen sa 'Sve je moje tuđe', stvari s posljednjeg dvostrukog albuma 'Tijelo'. Čuli smo i najavu izlaska posebnog live albuma 'B strana', koji je sastavljen od pjesama koje su drage bendu, a nikada nisu izašle kao singlovi.   

S obzirom na impresivnu bazu fanova, Elemental može mirno uploviti u sljedećih 20 godina, a vjerujem kako će novi studijski album, koji se očekuje iduće godine, demonstrirati viđeno na ovom koncertu, a to je da kompletni bend zvuči iznimno moćno, kompaktno i povezano.

Piše: Marko Baković